Soczewica w sosie pomidorowym to danie, które świetnie rozgrzeje i nasyci w chłodne dni, ale nie spowoduje uczucia ciężkości. Smakuje wspaniale i można ją zajadać jako samodzielne danie lub jako dodatek do bardziej rozbudowanego obiadu. Warzywa przyjemnie chrupią, a sos pomidorowy rozgrzewa. Polecam dodanie kminku do tej potrawy, bo świetnie podkreśla jej smak. Jeśli wolicie, to możecie dodać oregano lub inną ulubioną przyprawę.
Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.
Chrupiąca soczewica w sosie pomidorowym
– puszka Soczewicy „Gotowane na parze” Bonduelle
– 400 g przecieru pomidorowego
– cebula
– ząbek czosnku
– 2 marchewki
– pietruszka
– łyżka oliwy
– pół łyżeczki kminku, dobre też będzie oregano lub rozmaryn
– listek laurowy
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 5 ziaren pieprzu czarnego
– sól, pieprz
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Przełóż na dużą patelnię z oliwą i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą.
Marchewki oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i smaż przez kolejne kilka minut.
Dodaj przecier pomidorowy, soczewicę i kminek. Zwiększ ogień, aby doprowadzić sos do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, jeszcze przez 5-10 minut.
Spróbuj i – jeśli trzeba – dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego lub jako sos do spaghetti, farsz do lazanii albo zapiekanki z ziemniakami pure i serem.
Tagi: Bonduelle, cebula, czarny pieprz, czosnek, dla zdrowia, film, kminek, liść laurowy, marchewka, oliwa, pietruszka, przecier pomidorowy, soczewica, ziele angielskie
Fajne, szybkie i smakowite danie:)
Jolu, dokładnie tak! Gorąco polecam do wypróbowania 🙂
Mnie!:-)
Bardzo proszę! 🙂
ja też poproszę , a mam pytanie a zielona soczewica by się nadała ?
Oczywiście 🙂
dziękuję
szczyptę cynamonu bym dodała, ale już czuję ten smak !!!!
Iwona, cynamon jak najbardziej tu pasuje 🙂 Chciałam, żeby przedstawiona wersja była bardzo uniwersalna, dlatego nie szalałam z bogatszymi propozycjami przypraw. Nam z samym kminkiem lub z samym oregano bardzo smakowała 🙂