Soczewica w sosie pomidorowym to danie, które świetnie rozgrzeje i nasyci w chłodne dni, ale nie spowoduje uczucia ciężkości. Smakuje wspaniale i można ją zajadać jako samodzielne danie lub jako dodatek do bardziej rozbudowanego obiadu. Warzywa przyjemnie chrupią, a sos pomidorowy rozgrzewa. Polecam dodanie kminku do tej potrawy, bo świetnie podkreśla jej smak. Jeśli wolicie, to możecie dodać oregano lub inną ulubioną przyprawę.

Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.

Chrupiąca soczewica Bonduelle w sosie pomidorowym

Chrupiąca soczewica w sosie pomidorowym

– puszka Soczewicy „Gotowane na parze” Bonduelle
– 400 g przecieru pomidorowego
– cebula
– ząbek czosnku
– 2 marchewki
– pietruszka
– łyżka oliwy
– pół łyżeczki kminku, dobre też będzie oregano lub rozmaryn
– listek laurowy
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 5 ziaren pieprzu czarnego
– sól, pieprz

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Przełóż na dużą patelnię z oliwą i smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą.

Marchewki oraz pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i smaż przez kolejne kilka minut.

Dodaj przecier pomidorowy, soczewicę i kminek. Zwiększ ogień, aby doprowadzić sos do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, jeszcze przez 5-10 minut.

Spróbuj i – jeśli trzeba – dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego lub jako sos do spaghetti, farsz do lazanii albo zapiekanki z ziemniakami pure i serem.

Chrupiąca soczewica Bonduelle w sosie pomidorowym

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,