Potrzebujecie przepisu na proste i szybkie do wykonania danie obiadowe? A może szukacie inspiracji na danie lekkie, warzywne? Polecam połączenie podsmażonego bakłażana i cukinii z sosem pomidorowym i mozzarellą. Warzywa są lekkie, sos aromatyczny, a mozzarella wspaniale ciągnąca.
Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym z mozzarellą
- bakłażan
- cukinia
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 200 g mozzarelli (u mnie twarda, ale może też być miękka z zalewy)
- listki świeżej bazylii
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
Bakłażana i cukinię umyj i pokrój na grube plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż plastry warzyw z obu stron na rumiano. Dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Duś warzywa przez kilka minut, bez przykrycia, aby sos trochę odparował. Dodaj porwane liście bazylii i mozzarellę pokrojoną na plastry, przykryj pokrywką i smaż aż ser zacznie się topić. Podawaj natychmiast.
apetyczne!
Jak dla mnie pyszne danie! Wspaniałe połączenie bakłażana i pomidorów 🙂
Majanko, no właśnie jest coś pysznego w tym połączeniu bakłażana z pomidorami 🙂 Ogólnie nie przepadam za bakłażanem, ale w tej kombinacji bardzo mi pasuje.
klasyka się zawsze sprawdza:)
Dla mnie to jest jedno z nielicznych dań z bakłażanem, które mi smakują 🙂
Jeśli masz jakiś inny fajny sposób na bakłażana, to daj znać.
Mam kilka, podesle Ci w wolnej chwili 🙂
uwielbiam takie połączenia 🙂