Cudowny dodatek do mięsa! Słodycz marchwi, aksamitność pure, ostrość chili i czosnku, aromat natki pietruszki i imbiru – to wszystko tu znajdziesz 🙂 A do tego piękny, zachęcający kolor.

Podałam taką marchewkę z medalionami ze schabu w sosie camembert.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiej relacji (poniżej) z przygotowywania pure z marchewki w naszym domu.

Przepis znalazłam u Myszy Klapsiary. Zrobiłam z połowy porcji.


Aromatyczne pure z marchwi

  • 6 dużych marchwi
  • łyżka oliwy
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g  jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

[Listonic]

Marchewki obierz, pokrój na kawałki, ugotuj do miękkości i zmiksuj z częścią wody z gotowania (na wszelki wypadek zachowaj resztę wody i po zmiksowaniu oceń czy trzeba ją dodać). Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną papryczkę bez pestek, posiekany czosnek i imbir. Smaż przez minutę, a potem dodaj marchewkę i sok z cytryny i smaż jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt, sól, pieprz i wymieszaj. Na talerzach posyp pietruszką.

Tagi: , , , , , ,