Cudowny dodatek do mięsa! Słodycz marchwi, aksamitność pure, ostrość chili i czosnku, aromat natki pietruszki i imbiru – to wszystko tu znajdziesz 🙂 A do tego piękny, zachęcający kolor.
Podałam taką marchewkę z medalionami ze schabu w sosie camembert.
Zapraszam też do obejrzenia krótkiej relacji (poniżej) z przygotowywania pure z marchewki w naszym domu.
Przepis znalazłam u Myszy Klapsiary. Zrobiłam z połowy porcji.
Aromatyczne pure z marchwi
- 6 dużych marchwi
- łyżka oliwy
- papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego imbiru
- sok z jednej cytryny
- 100 g jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- łyżka posiekanej natki pietruszki
[Listonic]
Marchewki obierz, pokrój na kawałki, ugotuj do miękkości i zmiksuj z częścią wody z gotowania (na wszelki wypadek zachowaj resztę wody i po zmiksowaniu oceń czy trzeba ją dodać). Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną papryczkę bez pestek, posiekany czosnek i imbir. Smaż przez minutę, a potem dodaj marchewkę i sok z cytryny i smaż jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt, sól, pieprz i wymieszaj. Na talerzach posyp pietruszką.
Tagi: chili, film, imbir, jogurt grecki, marchewka, Walentynki, Wielkanoc
Alez musi pachnieć!:) No i smakować, wiadomo:)
Majanko, masz dobrą intuicję: pachnie i smakuje 🙂
Dorotko, no i sobie też robię smaka zamieszczając wpisy wieczorem 😉
kurcze ale mi smaka narobiłaś na noc
marchew z imbirem i chili? ależ to musi byc dawka wrażeń smakowych! takie intrygujące! połączenie…
Karmel-itko, faktycznie, dawka wrażeń jest duża 🙂
Dzielne kuchareczki 3:) A ślinka mi aż kapie przez to pure…
Aniu, mi przez Ciebie też często kapie ślinka 🙂
Mamuniu! Jak ja czekam, az moje zboje beda cokolwiek rozumialy! Swietne dziewczynki! 🙂
Kasiu, rzeczywiście fajnie jest jak dzieci już coś rozumieją i włączają się w prace kuchenne. I nagle się odkrywa ile rzeczy potrafią już zrobić.
piękny kolor i smakowita konsystencja!
myślę o takim nadzieniu do naleśników 🙂
Kawo, Twój pomysł z naleśnikami bardzo mi się podoba. A gdyby jeszcze obok leżały naleśniki nadziane szpinakiem z fetą… Byłoby smakowicie i kolorowo 🙂
[…] Oto eleganckie, a jednocześnie łatwe i szybkie do przyrządzenia danie! Sos z sera camembert jest aromatyczny, gęsty i delikatny jednocześnie. Polecam podanie medalionów z Pure z marchwi. […]
Wspaniała kombinacja smakowa i ten kolor. mniam 🙂
Asiu, mi też ta kombinacja bardzo odpowiada.
oj musi byc bardo apetyczna 🙂 taka kombinacja strasznie mnie neci i chyba przy najblizszym „mięsnym” obiadku pokuszę się o przygotowanie 😀 Tylko moze jogurt grecki zastapie majonezem poprostu nie przepadam za nim 🙂 zobaczymy co wyjdzie 😀 pozdro
Solniczko, warto wypróbować to pure. Nie mam pojęcia jak będzie smakowało z majonezem (ja zdecydowanie wybieram jogurt). Jeśli wypróbujesz wersję z majonezem to daj znać, bo mnie to zaintrygowało 🙂