Oto eleganckie, a jednocześnie łatwe i szybkie do przyrządzenia danie! Sos z sera camembert jest aromatyczny, gęsty i delikatny jednocześnie. Polecam podanie medalionów z Pure z marchwi.

Przepis znalazłam u Myszy Klapsiary.

Zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie ogłoszonym w Pozytywnej kuchni, sponsorowanym przez producenta serów President. Można wygrać smakowite nagrody.


Medaliony ze schabu w sosie camembert

  • 450 g schabu bez kości
  • 15 g masła
  • 45 ml koniaku (dałam brandy)
  • 125 ml śmietany kremówki (dałam gęstą, ale jeśli wolisz rzadszy sos, wybierz płynną)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1/2 sera President Camembert naturalny

[Listonic]

Mięso pokrój na 5-6 medalionów i rozbij je lekko. Smaż na maśle 5-6 minut rumieniąc z każdej strony. Zdejmij usmażone medaliony z patelni i wstaw do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły. Na patelnię wlej koniak, wymieszaj, dodaj śmietanę, musztardę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i dodaj obrany ze skórki i pokrojony na kawałki ser. Mieszaj aż ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą się. Powstałym sosem polej medaliony.

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , , , ,