Sałatka śledziowa to sposób na podanie śledzia osobom, które za tą rybą nie przepadają. Ziemniaki, domowy majonez i koperek znakomicie łagodzą wyrazisty śledziowy smak. Piklowana czerwona cebula jest super dodatkiem smakowym.
Ten i inne przepisy poznałam na konferencji prasowej i warsztatach podsumowujących kampanię na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Kampania prowadzona jest przez Fundację WWF Polska oraz Fundację Szkoła na Widelcu, a warsztaty poprowadził Grzegorz Łapanowski. Pod przepisem możecie zobaczyć jakie jeszcze potrawy przygotowaliśmy oraz dowiedzieć się jakie ryby można kupować bez obawy o ich wyginięcie i naruszenie równowagi biologicznej mórz i oceanów.
Sałatka śledziowa z ziemniakami i domowym majonezem
- 300 g filetów śledziowych
- 8 ziemniaków
Cebula piklowana:
- 2 czerwone cebule
- 200 ml octu winnego
- 200 g cukru brązowego
- 400 ml wody
- 6 goździków
Sos:
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 100 ml domowego majonezu – przepis niżej
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
Domowy majonez:
- żółtko
- łyżka musztardy
- 300 ml oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
Cebula piklowana. Do garnka wlej ocet, oraz wodę, dodaj cukier i goździki. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści. Cebule obierz i pokrój w grube pióra, sparz we wrzątku, a następnie wrzuć do przygotowanej zalewy i odstaw na 3 godziny.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź i pokrój w średnią kostkę.
Domowy majonez. Żółtko, musztardę i sok z cytryny zmiksuj blenderem. Cienkim strumieniem dolewaj olej, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą pieprzem i cukrem do smaku.
Sos. Wymieszaj musztardę z miodem, majonezem i posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu układaj ziemniaki wymieszane z sosem, kawałki śledzia, a na wierzchu piklowaną cebulę.
Jakie ryby na obiad?
Zobacz poniższe zestawienie (kliknij aby powiększyć).
Zobacz jakie jeszcze potrawy przygotowaliśmy na warsztatach.
Zostaw komentarz