To danie powstało na bardzo specjalną okazję. Janek biegł w Maratonie Warszawskim i na ten dzień zaplanowaliśmy specjalne danie i specjalne wino. A ponieważ maraton ukończył w dokładnie zaplanowanym czasie i w dobrej kondycji, tym bardziej mogliśmy świętować i cieszyć się pysznym obiadem.
Wołowina po burgundzku to danie klasyczne, łączące dobrą wołowinę z warzywami. Całość zalana jest winem, bulionem i pieczona długo w niskiej temperaturze. Mięso nabiera tu wspaniałego aromatu i staje się delikatne, rozpływające w ustach.
Polecamy wino: Do wołowiny po burgundzku polecamy jakościowe Bordeaux, Barolo czy Supertoskany. Warto spróbować także Shiraz albo Malbec z Argentyny. My piliśmy wino na specjalne okazje, Joangine Priorat 2010.
Wołowina po burgundzku
- 750 g wołowiny (antrykot/rostbef/zrazowa/krzyżowa)
- 100 g polędwicy łososiowej
- 3-4 marchewki
- 10 małych cebulek (u mnie zwykłe, czerwone i cukrowe)
- 3 ząbki czosnku
- 6 pomidorów podłużnych lub duża puszka pomidorów
- 300 ml czerwonego wina wytrawnego
- 300 ml bulionu wołowego (u mnie warzywno-wołowy)
- oliwa do smażenia
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- świeże zioła: tymianek i natka pietruszki (u mnie dodatkowo: estragon, cząber)
- sól
Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę pokrój na kawałki długości 2 cm. Czosnek rozgnieć lekko i obierz.
Polędwicę pokrój w kostkę o boku około pół centymetra. Na dużą patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj polędwicę i smaż na niewielkim ogniu, do leciutkiego zrumienienia. Przełóż do garnka z pokrywką, który można wstawić do piekarnika (lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką).
Wołowinę pokrój na kawałki o boku około 3 cm. Na patelnię dolej oliwę, jeśli trzeba i obsmaż na niej partiami mięso na dużym ogniu. Staraj się aby mięso cały czas mocno się smażyło i nie puściło soku. Obsmażone mięso przekładaj do garnka. Posól.
Marchewkę, cebulę i czosnek włóż na patelnię i obsmaż do lekkiego zrumienienia.
Pomidory obierz, przekrój na pół, wydrąż łyżką pestki, a pozostały miąższ pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Na pomidorach rozłóż podsmażone marchewki, cebule i czosnek.
Do garnka wlej teraz bulion oraz wino. Płyny powinny przykryć mięso i warzywa. Dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz przewiązane sznurkiem gałązki świeżych ziół.
Garnek przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz 3 godziny.
Tagi: antrykot, cebula, czosnek, marchewka, natka pietruszki, polędwica łososiowa, pomidory, tymianek, wino, wino do potrawy, wołowina
ale pysznie wygląda! bardzo lubimy takie dania 🙂
Wiewióra, my też lubimy, szczególnie gdy mamy też dobrze dobrane wino 🙂 W wygląda rzeczywiście bardzo ładnie samo w sobie.
Wygąda pięknie
Janek, niedługo bardzo po maratonie mówił nam, co planuje zjeść 🙂