To danie powstało na bardzo specjalną okazję. Janek biegł w Maratonie Warszawskim i na ten dzień zaplanowaliśmy specjalne danie i specjalne wino. A ponieważ maraton ukończył w dokładnie zaplanowanym czasie i w dobrej kondycji, tym bardziej mogliśmy świętować i cieszyć się pysznym obiadem.
Wołowina po burgundzku to danie klasyczne, łączące dobrą wołowinę z warzywami. Całość zalana jest winem, bulionem i pieczona długo w niskiej temperaturze. Mięso nabiera tu wspaniałego aromatu i staje się delikatne, rozpływające w ustach.

Polecamy winoPolecamy wino: Do wołowiny po burgundzku polecamy jakościowe Bordeaux, Barolo czy Supertoskany. Warto spróbować także Shiraz albo Malbec z Argentyny. My piliśmy wino na specjalne okazje, Joangine Priorat 2010.

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

  • 750 g wołowiny (antrykot/rostbef/zrazowa/krzyżowa)
  • 100 g polędwicy łososiowej
  • 3-4 marchewki
  • 10 małych cebulek (u mnie zwykłe, czerwone i cukrowe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 pomidorów podłużnych lub duża puszka pomidorów
  • 300 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 300 ml bulionu wołowego (u mnie warzywno-wołowy)
  • oliwa do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • świeże zioła: tymianek i natka pietruszki (u mnie dodatkowo: estragon, cząber)
  • sól

Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę pokrój na kawałki długości 2 cm. Czosnek rozgnieć lekko i obierz.

Polędwicę pokrój w kostkę o boku około pół centymetra. Na dużą patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj polędwicę i smaż na niewielkim ogniu, do leciutkiego zrumienienia. Przełóż do garnka z pokrywką, który można wstawić do piekarnika (lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką).

Wołowinę pokrój na kawałki o boku około 3 cm. Na patelnię dolej oliwę, jeśli trzeba i obsmaż na niej partiami mięso na dużym ogniu. Staraj się aby mięso cały czas mocno się smażyło i nie puściło soku. Obsmażone mięso przekładaj do garnka. Posól.

Marchewkę, cebulę i czosnek włóż na patelnię i obsmaż do lekkiego zrumienienia.

Pomidory obierz, przekrój na pół, wydrąż łyżką pestki, a pozostały miąższ pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Na pomidorach rozłóż podsmażone marchewki, cebule i czosnek.

Do garnka wlej teraz bulion oraz wino. Płyny powinny przykryć mięso i warzywa. Dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz przewiązane sznurkiem gałązki świeżych ziół.

Garnek przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz 3 godziny.

Wołowina po burgundzku 1Wołowina po burgundzku 2Wołowina po burgundzku 3Wołowina po burgundzku 4Wołowina po burgundzku 5Wołowina po burgundzku 6Wołowina po burgundzku 7Wołowina po burgundzku 8Wołowina po burgundzku 9

Wołowina po burgundzku 0

Tagi: , , , , , , , , , ,