Jeśli lubicie ciasta, ale lepiej się czujecie unikając mąki pszennej, cukru, jajek lub masła, to mam dla Was idealną propozycję. Szarlotka jaglana nie zawiera tych „problematycznych” składników, więc można ją jeść bez konsekwencji 😉 Jest bardzo prosta do wykonania, z tylko kilku składników, które należy po prostu wymieszać. A smakuje wspaniale, jabłkowo i cynamonowo. Kasza jaglana w środku jest mięciutka, a na wierzchu chrupiąca. Wypróbujcie koniecznie, a otworzy się przed Wami nowy kierunek ciast domowych.

Przepis znalazłam u Beaty z Lawendowego domu.

Szarlotka jaglana

Szarlotka jaglana

[tortownica o średnicy 25 cm]
  • 350 g kaszy jaglanej
  • kg kwaśnych jabłek
  • pół szklanki suszonych daktyli
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g płatków migdałowych – u mnie grubo posiekane migdały
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce albo pozbaw gniazd nasiennych i zmiksuj w malakserze.

Z daktyli usuń pestki, banany obierz. Dodaj do nich pół szklanki wody i zmiksuj na sos.

Do miski wsyp surową kaszę, dodaj jabłka, zmiksowany sos, migdały i cynamon. Wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 200°C przez 70 minut.

Szarlotka jaglana 1Szarlotka jaglana 2Szarlotka jaglana 3

Szarlotka jaglana 0

Tagi: , , , , , ,