Rolada może wystąpić w różnych wersjach. U mnie pojawiła się ze śliwką wędzoną, z sosem ze szpinaku i sera pleśniowego oraz z pomidorami suszonymi i bazylią. Każda wersja warta jest wypróbowania, a wybór zależy od Waszych preferencji smakowych oraz od potrzeby chwili. Rolada po przekrojeniu wygląda bardzo atrakcyjnie. Można ją podawać zarówno na ciepło, pokrojoną na półcentymetrowe plastry, jak i na zimno, do kanapek, pokrojoną na cienkie plasterki.
Rolada z indyka
- filet z piersi indyka, ważący 1 kg lub trochę mniej
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- papryka słodka
- oliwa z oliwek
Nadzienie I – włoskie:
- mały słoiczek pomidorów suszonych, w zalewie
- garść listków bazylii, najlepiej dużych
- do owinięcia: 100 g szynki parmeńskiej lub ewentualnie szwarcwaldzkiej
Nadzienie II- szpinakowe:
- opakowanie szpinaku mrożonego
- ząbek czosnku
- 300 g sera pleśniowego typu lazur, rokpol
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz świeżo mielony
Nadzienie III – śliwkowe:
- 100 g śliwek podwędzanych
Mięso. Filet z indyka umyj pod bieżącą wodą, wysusz i rozkrój, rozkładając mięso jak książkę (patrz zdjęcie niżej). Rozbij lekko tłuczkiem, aby wyrównać grubość mięsa. Posyp solą, pieprzem, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jeśli masz czas, to odstaw mięso na pół godziny do lodówki, aby przeszło aromatem przypraw.
Nadzienie szpinakowe. Do garnka wlej oliwę, dodaj szpinak, przykryj i rozmrażaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę oraz ser pokrojony w kostkę. Podgrzewaj przez kilka minut, zamieszaj, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Zajrzyj do filmu, na którym Janek pokazuje jak przygotować zielony sos.
Rolada. Na rozłożonym mięsie układaj nadzienie. Zwijaj mięso dokładnie i – jeśli trzeba – zwiąż sznurkiem. Jeżeli używasz nadzienia szpinakowego, to warto roladę owinąć folią aluminiową, aby zatrzymać sos w środku. Roladę z nadzieniem włoskim owiń dokładnie szynką.
Piecz bez przykrycia w temperaturze 200°C przez 20 minut, a następnie w 180°C przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową lub papierem do wypieków na 10-15 minut. Następnie pokrój na plastry. Jeśli używasz rolady w charakterze wędzliny na kanapki, to kroić możesz dopiero gdy mięso będzie zupełnie zimne.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, bazylia, czosnek, oliwa, papryka słodka, pierś indyka, pomidory suszone, ser pleśniowy, śliwki podwędzane, szpinak
u mnie w tym roku indyk pieczony – ale kiedys skorzystam z tych przepisow 🙂
[…] podaliśmy je do rolady z indyka w trzech różnych wersjach. Najbardziej przypadło mi do gustu w połączeniu z tą z suszonymi pomidorami i […]