Rolada może wystąpić w różnych wersjach. U mnie pojawiła się ze śliwką wędzoną, z sosem ze szpinaku i sera pleśniowego oraz z pomidorami suszonymi i bazylią. Każda wersja warta jest wypróbowania, a wybór zależy od Waszych preferencji smakowych oraz od potrzeby chwili. Rolada po przekrojeniu wygląda bardzo atrakcyjnie. Można ją podawać zarówno na ciepło, pokrojoną na półcentymetrowe plastry, jak i na zimno, do kanapek, pokrojoną na cienkie plasterki.

Rolada z indyka

Rolada z indyka

  • filet z piersi indyka, ważący 1 kg lub trochę mniej
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • papryka słodka
  • oliwa z oliwek

Nadzienie I – włoskie:

  • mały słoiczek pomidorów suszonych, w zalewie
  • garść listków bazylii, najlepiej dużych
  • do owinięcia: 100 g szynki parmeńskiej lub ewentualnie szwarcwaldzkiej

Nadzienie II- szpinakowe:

  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • ząbek czosnku
  • 300 g sera pleśniowego typu lazur, rokpol
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo mielony

Nadzienie III – śliwkowe:

  • 100 g śliwek podwędzanych

Mięso. Filet z indyka umyj pod bieżącą wodą, wysusz i rozkrój, rozkładając mięso jak książkę (patrz zdjęcie niżej). Rozbij lekko tłuczkiem, aby wyrównać grubość mięsa. Posyp solą, pieprzem, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jeśli masz czas, to odstaw mięso na pół godziny do lodówki, aby przeszło aromatem przypraw.

Nadzienie szpinakowe. Do garnka wlej oliwę, dodaj szpinak, przykryj i rozmrażaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę oraz ser pokrojony w kostkę. Podgrzewaj przez kilka minut, zamieszaj, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Zajrzyj do filmu, na którym Janek pokazuje jak przygotować zielony sos.

Rolada. Na rozłożonym mięsie układaj nadzienie. Zwijaj mięso dokładnie i – jeśli trzeba – zwiąż sznurkiem. Jeżeli używasz nadzienia szpinakowego, to warto roladę owinąć folią aluminiową, aby zatrzymać sos w środku. Roladę z nadzieniem włoskim owiń dokładnie szynką.

Piecz bez przykrycia w temperaturze 200°C przez 20 minut, a następnie w 180°C przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową lub papierem do wypieków na 10-15 minut. Następnie pokrój na plastry. Jeśli używasz rolady w charakterze wędzliny na kanapki, to kroić możesz dopiero gdy mięso będzie zupełnie zimne.

Rolada z indyka - włoska 1Rolada z indyka - włoska 2Rolada z indyka - włoska 3Rolada z indyka - włoska 4

Rolada z indyka - szpinakowa 1Rolada z indyka - szpinakowa 2Rolada z indyka - szpinakowa 3Rolada z indyka 1Rolada z indyka 2Rolada z indyka 00Rolada z indyka 0

Tagi: , , , , , , , , ,