Od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na taki konkretny obiad. Intensywny w smaku, sycący, wystarczy zjeść niewielką porcję. Polędwiczki u mnie są dość mocno zrumienione, ale wystarczy je lekko poddusić, jeżeli nie przepadacie za przypieczonym mięsem. W połączeniu z serem pleśniowym i czosnkiem tworzą danie o bardzo wyrazistym smaku. Dlatego proponuję podać do nich łagodne w smaku dodatki.

Polecamy winoPolecamy wino: do tego dania polecamy wina szczepów takich jak Chardonnay i Pinot Grigio. Bardzo ciekawym wyborem może okazać się włoskie Chianti, ale nie to, w którym „beczka” będzie dominująca.

Polędwiczki z serem pleśniowym

Polędwiczki z serem pleśniowym

[5-7 porcji]
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 200 g sera pleśniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki oliwy

Polędwiczki pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Obsmaż je na oliwie, na dużym lub średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy wszystkie kawałki będą już obsmażone z wierzchu, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż aż do usmażenia mięsa.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, ser pokrojony w kostkę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłącz ogień, posyp świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Ze względu na dodatek sera pleśniowego mięso prawdopodobnie nie będzie wymagało dodatkowego solenia.

Podawaj od razu. Proponuję takie mięso podać z gotowanymi ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Polędwiczki z serem pleśniowym 1

Polędwiczki z serem pleśniowym 0

Tagi: , , , ,