Od czasu do czasu nachodzi mnie chęć na taki konkretny obiad. Intensywny w smaku, sycący, wystarczy zjeść niewielką porcję. Polędwiczki u mnie są dość mocno zrumienione, ale wystarczy je lekko poddusić, jeżeli nie przepadacie za przypieczonym mięsem. W połączeniu z serem pleśniowym i czosnkiem tworzą danie o bardzo wyrazistym smaku. Dlatego proponuję podać do nich łagodne w smaku dodatki.
Polecamy wino: do tego dania polecamy wina szczepów takich jak Chardonnay i Pinot Grigio. Bardzo ciekawym wyborem może okazać się włoskie Chianti, ale nie to, w którym „beczka” będzie dominująca.
Polędwiczki z serem pleśniowym
[5-7 porcji]
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200 g sera pleśniowego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy
Polędwiczki pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Obsmaż je na oliwie, na dużym lub średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy wszystkie kawałki będą już obsmażone z wierzchu, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż aż do usmażenia mięsa.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, ser pokrojony w kostkę i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłącz ogień, posyp świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Ze względu na dodatek sera pleśniowego mięso prawdopodobnie nie będzie wymagało dodatkowego solenia.
Podawaj od razu. Proponuję takie mięso podać z gotowanymi ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Tagi: czosnek, pieprz, polędwiczka wieprzowa, ser pleśniowy, wino do potrawy
Nie eksperymentowałam jeszcze z serem pleśniowym, ale pewnie czas zacząć.
Ja już nie wyobrażam sobie kuchni bez takiego sera. Daniem, które mnie do niego przekonało jest makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który nasze dzieci uwielbiają:
http://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_z_makaronem/makaron-z-zielonym-sosem-czyli-ze-szpinakiem-serem-plesniowym-i-czosnkiem-film/
zastanawiam się czy pasuje tu polędwica łososiowa. mam w lodowce kawalek. myslicie że smaki się zgrają?
Restka, dla mnie to by było za dużo szczęścia na raz, ale każdy z nas ma inny gust, więc może Tobie posmakuje takie połączenie. Ja bym się kierowała zasadą: jeśli mam na coś takiego ochotę, to powinno mi smakować 🙂
mniam