Podczas wakacji fajnie jest przygotowywać proste i pyszne obiady, przy których nie napracujemy się. Dlatego proponuję takie proste i smakowite połączenie polędwiczek wieprzowych, warzyw i pomidorów suszonych. Wystarczy obrać i pokroić składniki i poczekać 20 minut 🙂

Polecamy wino

Polecamy wino: do tych polędwiczek piliśmy wino Tamaya Merlot Sangiovese.

Polędwiczki duszone z warzywami

Polędwiczki duszone z warzywami i śliwką kalifornijską

  • polędwiczka wieprzowa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kilka pomidorów suszonych
  • łyżeczka oliwy

Polędwiczkę umyj, wysusz i pokrój na plasterki grubości 8-10 mm. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na plasterki. Pora pokrój na plasterki. Na dno patelni parowej nalej oliwę i 2 łyżki wody. Ułóż plastry mięsa, połówki pomidorów suszonych i plastry warzyw. Przykryj i smaż na małym ogniu przez około 20 minut. Solenie nie jest konieczne, ponieważ pomidory są słone.

Tagi: , , , , , ,