Podczas wakacji fajnie jest przygotowywać proste i pyszne obiady, przy których nie napracujemy się. Dlatego proponuję takie proste i smakowite połączenie polędwiczek wieprzowych, warzyw i pomidorów suszonych. Wystarczy obrać i pokroić składniki i poczekać 20 minut 🙂
Polecamy wino: do tych polędwiczek piliśmy wino Tamaya Merlot Sangiovese.
Polędwiczki duszone z warzywami i śliwką kalifornijską
- polędwiczka wieprzowa
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- kilka pomidorów suszonych
- łyżeczka oliwy
Polędwiczkę umyj, wysusz i pokrój na plasterki grubości 8-10 mm. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na plasterki. Pora pokrój na plasterki. Na dno patelni parowej nalej oliwę i 2 łyżki wody. Ułóż plastry mięsa, połówki pomidorów suszonych i plastry warzyw. Przykryj i smaż na małym ogniu przez około 20 minut. Solenie nie jest konieczne, ponieważ pomidory są słone.
Tagi: marchewka, oliwa, pietruszka, polędwiczka wieprzowa, pomidory suszone, por, wino do potrawy
mniam 🙂