Taką pieczeń lubię zjeść na obiad albo na kanapce.
Pieczona pierś indyka
- 1 kg piersi indyka
- 4 łyżki oliwy
- lubczyk
- słodka papryka
- sól
Na dno naczynia żaroodpornego nalej oliwę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Obtocz mięso w tych przyprawach. Teraz obsmaż je z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Piecz pod przykryciem godzinę w 180°C. Potem zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 220°C – mięso ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz obtocz mięso w sosie z pieczenia i pozostaw pod przykryciem na 15 minut, żeby odpoczęło i nasiąknęło sosem.
Najłatwiej pokroić pieczeń, kiedy jest już zimna. Jeśli ma być podana na ciepło, to pokrojone plastry ułóż znowu w naczyniu żaroodpornym (jeśli nie ma w nim już sosu, to nalej na dno trochę oliwy) i podgrzej przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz też inne przepisy z mięsem z indyka lub kurczaka:
Pierś indyka pieczona po staropolsku
Pierś indyka pieczona z ziołami
Pierś kurczaka z soczystym groszkiem w śmietanie (+film)
Pierś kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą
Tagi: dla alergików, dla dzieci, lubczyk, papryka słodka, pierś indyka
[…] Świętach miałam wielką ochotę na taki dodatek do pieczonej piersi indyka. Ostry smak czosnku i aromatyczny smak ziół dobrze się komponują z pieczonym mięsem, […]