Po Świętach miałam wielką ochotę na taki dodatek do pieczonej piersi indyka. Ostry smak czosnku i aromatyczny smak ziół dobrze się komponują z pieczonym mięsem, wędliną, surowymi warzywami.

Dip czosnkowo-ziołowy

Dip czosnkowo-ziołowy na bazie białego sera

  • 100 g białego sera (pół kostki)
  • ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koperek
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • mała szczypta cukru

Ser rozdrobnij widelcem, czosnek przeciśnij przez praskę, zioła drobno pokrój. Wszystkie składniki wymieszaj. Zioła daj w takiej ilości, żeby w sumie wyszła mała garść. Odrobina cukru ma przełamać kwaśny smak sera.

Tagi: , , , , , ,