Najpierw reklama 😉 Te ciasteczka są wspaniałe pod kilkoma względami: są pyszne, mają kilka wersji smakowych i można ciasto przygotować na długo wcześniej, a potem w ciągu 20 minut uzyskać świeżutkie, pachnące, chrupiące ciasteczka. I świetnie przechowują się w puszce, nawet miesiąc – sprawdzałam.
Przepis pochodzi z mojej kiedyś ulubionej gazety: „Kuchnia – magazyn dla smakoszy”.
Ciasteczka podstawowe
- 2,5 szkl mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła
- szkl cukru
- duże jajko
- laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ubijać mikserem przez 3 minuty i połączyć ze składnikami sypkimi. Dodać jajko i startą na tarce wanilię. Wyrobić ciasto na gładką masę i uformować 3 wałki o średnicy 3-4 cm. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Kiedy przyjdzie nam ochota na świeże ciasteczka, wyjmujemy wałek z zamrażalnika, odwijamy folię i czekamy kilkanaście minut. Potem kroimy wałek ostrym nożem na plasterki grubości 3 mm i układamy je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Ja posypuję ciasteczka cukrem trzcinowym. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C.
Uwagi:
W oryginale wałek ma grubość 5 cm i kroimy go na plasterki grubości 5 mm. Ja wolę mniejsze, bo dzieciom takie bardziej pasują. Za to przy wymiarach oryginalnych wyjdzie mniej pracy 🙂
Można posypać ciasteczka cukrem zwykłym lub mieszanką zwykłego i brązowego albo granulkami czekoladowymi. Można posypać dopiero po upieczeniu cukrem pudrem. Wersja bożonarodzeniowa: polać lukrem lub roztopioną czekoladą lub mieszanką posiekanych orzechów i owoców suszonych.
Ciasteczka czekoladowe
- wszystkie składniki jak do ciasteczek podstawowych
- 1/2 szkl kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 300 g czarnej czekolady roztopionej i ostudzonej
Przygotowujemy ciasto podstawowe, ale do masła z cukrem dodajemy najpierw kakao, sodę i czekoladę, a potem dopiero produkty sypkie. Ciasto wyjdzie twarde i kruche. Dalej robimy wszystko jak przy ciasteczkach podstawowych, ale wałek lepiej grubszy zrobić. Brzegi ciasteczek można udekorować pokruszonymi pistacjami i cukrem.
Ciasteczka migdałowe
- wszystkie składniki jak do ciasteczek podstawowych
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 120 g płatków migdałowych
Przygotowujemy ciasto podstawowe, dodając do mąki cynamon, gałkę, goździki, imbir i migdały. Dalej wszystko jak w ciasteczkach podstawowych. Można przed upieczeniem posypać płatkami migdałowymi.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, dla dzieci, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka
[…] ja mam takie w domu, w dużych ilościach Autorką przepisu jest Nigella Lawson. Podobne przepisy: Ciasteczka czekoladowe, Brazylijskie ciasteczka kawowe, Spiralki czekoladowo-waniliowe, Szachownice waniliowo-czekoladowe. […]
[…] with my instructions – will be able to get them right the first time around. I modified a Polish cookies recipe to get […]