Moja ulubiona i popisowa sałatka. Szybko się robi, a sukces kulinarny jest pewny – wszyscy chwalą i biorą przepis.

Sałatka z kurczaka i ryżu na słodko

Sałatka z kurczaka i ryżu

  • 1-2 piersi kurczaka
  • lubczyk, pieprz kajeński
  • 1-2 woreczki ryżu
  • puszka kukurydzy
  • 1/2-1 puszki ananasa
  • majonez

Piersi kurczaka najlepiej pozbawić błonek. Pokroić na kawałki, posypać lubczykiem i odrobiną pieprzu kajeńskiego i usmażyć na oliwie. Ryż ugotować – można do gotowania dodać trochę curry (dla koloru) i oliwy – i ostudzić. Do kurczaka i ryżu dodać pokrojonego ananasa i kukurydzę. Wymieszać wszystko z majonezem. Posolić do smaku, jeśli trzeba.

Wersja ekspresowa: zamiast kurczaka dodać puszkę tuńczyka, estragon i ew. 12 dkg startego żółtego sera.

Uwaga: Jak widać w proporcjach jest duża dowolność, bo zależy to od gustu. Im więcej kurczaka w stosunku do ryżu, tym bardziej sałatka staje się elegancka. Im więcej ananasa, tym bardziej sałatka będzie soczysta i orzeźwiająca (nie zapychająca). Moim zdaniem gwarancją sukcesu tej sałatki jest dodanie lubczyku do kurczaka. W końcu nie bez powodu lubczyk jest afrodyzjakiem 😉

Tagi: , ,