Najpierw reklama 😉  Te ciasteczka są wspaniałe pod kilkoma względami: są pyszne, mają kilka wersji smakowych i można ciasto przygotować na długo wcześniej, a potem w ciągu 20 minut uzyskać świeżutkie, pachnące, chrupiące ciasteczka. I świetnie przechowują się w puszce, nawet miesiąc – sprawdzałam.

Przepis pochodzi z mojej kiedyś ulubionej gazety: „Kuchnia – magazyn dla smakoszy”.

Ciasteczka kruche - przepis uniwersalny

Ciasteczka podstawowe

  • 2,5 szkl mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g masła
  • szkl cukru
  • duże jajko
  • laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ubijać mikserem przez 3 minuty i połączyć ze składnikami sypkimi. Dodać jajko i startą na tarce wanilię. Wyrobić ciasto na gładką masę i uformować 3 wałki o średnicy 3-4 cm. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

Kiedy przyjdzie nam ochota na świeże ciasteczka, wyjmujemy wałek z zamrażalnika, odwijamy folię i czekamy kilkanaście minut. Potem kroimy wałek ostrym nożem na plasterki grubości 3 mm i układamy je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Ja posypuję ciasteczka cukrem trzcinowym. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C.

Uwagi:
W oryginale wałek ma grubość 5 cm i kroimy go na plasterki grubości 5 mm. Ja wolę mniejsze, bo dzieciom takie bardziej pasują. Za to przy wymiarach oryginalnych wyjdzie mniej pracy 🙂
Można posypać ciasteczka cukrem zwykłym lub mieszanką zwykłego i brązowego albo granulkami czekoladowymi. Można posypać dopiero po upieczeniu cukrem pudrem. Wersja bożonarodzeniowa: polać lukrem lub roztopioną czekoladą lub mieszanką posiekanych orzechów i owoców suszonych.

Ciasteczka kakaowe 1

Ciasteczka czekoladowe

  • wszystkie składniki jak do ciasteczek podstawowych
  • 1/2 szkl kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g czarnej czekolady roztopionej i ostudzonej

Przygotowujemy ciasto podstawowe, ale do masła z cukrem dodajemy najpierw kakao, sodę i czekoladę, a potem dopiero produkty sypkie. Ciasto wyjdzie twarde i kruche. Dalej robimy wszystko jak przy ciasteczkach podstawowych, ale wałek lepiej grubszy zrobić. Brzegi ciasteczek można udekorować pokruszonymi pistacjami i cukrem.

Ciasteczka migdałowe

  • wszystkie składniki jak do ciasteczek podstawowych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 120 g płatków migdałowych

Przygotowujemy ciasto podstawowe, dodając do mąki cynamon, gałkę, goździki, imbir i migdały. Dalej wszystko jak w ciasteczkach podstawowych. Można przed upieczeniem posypać płatkami migdałowymi.

Ciasteczka 2Ciasteczka 3Ciasteczka kakaowe 2Ciasteczka kakaowe 3

 

Tagi: , , ,