No i znowu wracam do deserów z kawą 🙂 Torcik ma wiele wspólnego z tiramisu, ale masa jest zupełnie inna, z bardziej polskich składników. Ma delikatny, aksamitny smak i świetnie kontrastuje z kawą, którą nasączone są biszkopty. W tym miejscu bardzo dziękuję Ani, która mnie tym torcikiem nieraz częstowała i podała mi przepis.

Torcik cappucino
Torcik cappucino na Walentynki

[tortownica 20 cm]
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 1,5 szkl mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • do posypania: starta gorzka czekolada lub kakao

Kawę zaparz szklanką gorącej wody i zostaw do przestygnięcia. Okrągłą tortownicę wyłóż folią aluminiową. Na dnie ułóż połowę nasączonych kawą biszkoptów. Ja użyłam znacznie mniej biszkoptów, bo mi dzieci podjadały 🙂 W garnku (najlepiej użyć garnka do gotowania na parze) zagotuj wodę. Na wierzchu ustaw miskę z żółtkami, jajkiem i cukrem. Ubijaj masę na parze, na małych obrotach miksera, przez około 20 minut. Masa powinna być puszysta i gęsta. W innym naczyniu zmiksuj masło, dodaj ostudzoną masę jajeczną i na przemian mleko w proszku i serki homogenizowane. Na koniec dodaj rozpuszczoną we wrzątku, a następnie lekko przestudzoną żelatynę. Całą masę wlej do tortownicy, na biszkopty. Przykryj drugą warstwą nasączonych biszkoptów. Posyp startą gorzką czekoladą lub kakao.

Tagi: , , , , , , , , , ,