W sezonie na pączki i faworki, przepis na kokosanki lub bezy jest bardzo przydatny 🙂 Dzięki niemu nie wyrzucisz białek pozostałych po tłustym czwartku. Te ciasteczka są bardzo proste i szybkie do zrobienia. W smaku są kruche na wierzchu i miękkie, lekko ciągnące w środku.

Kokosanki

Kokosanki

  • 3 białka
  • odrobinka soli
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych
  • ew. 1/4 łyżeczki kawy mielonej

Białka ubij mikserem, najpierw na szybkich obrotach, potem na wolniejszych, aż piana będzie sztywna. W trakcie ubijania dodaj odrobinkę zwykłej soli, która pomoże w uzyskaniu ładnej piany. Potem, miksując, stopniowo dodawaj cukier, a następnie wiórki kokosowe. Masa zrobi się gęsta i na końcu może się okazać, że wygodniej jest mieszać ją łyżką. Jeśli masz ochotę, to dodaj kawę mieloną, kokosanki będą bardziej wykwintne w smaku i mniej słodkie. Nakładaj łyżeczką małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Zachowaj duże odstępy, bo ciasteczka mogą nawet podwoić objętość. Piecz w 180°C (160°C z termoobiegiem) około 20 minut, aż kokosanki będą zrumienione tak jak lubisz.


Tagi: , , , ,