Mam ogromną słabość do owoców pod kruszonką. Są pyszne, soczyste, z chrupiącą kruszonką na wierzchu, a do tego przygotowuje się je błyskawicznie. W sam raz na niespodziewanych gości – zdążysz i na pewno zachwycisz wspaniałym ciepłym deserem 🙂 Dzisiejsza wersja jest odpowiednia do mrozu, jaki panuje za oknem. Jabłka wzbogacone zostały chrupiącymi orzechami i słodkimi suszonymi owocami.
Jabłka z bakaliami pod kruszonką
[naczynie do zapiekania formatu kartki A4]
- 1 kg jabłek
- pół szkl orzechów (laskowych, włoskich i innych ulubionych)
- szkl suszonych owoców (żurawina, rodzynki, śliwki kalifornijskie, daktyle, figi)
Kruszonka:
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 300 g mąki
Jabłka obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Rozłóż je w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłóż równomiernie bakalie.
Kruszonka. Cukier, masło i mąkę zmiksuj w malakserze i powstałą kruszonką posyp równomiernie owoce. Piecz w 180°C przez około 20 minut lub do zrumienienia kruszonki.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, daktyle, figi, jabłka, orzechy, rodzynki, śliwki kalifornijskie, żurawina
Olka, ale o 23.22???? Sumienia nie masz!
Ela, przepraszam! Mi też trudno to wytrzymać 😉
Jutro mam cały dzień w biegu, więc musiałam teraz wrzucić, żebyś mogła sobie jutro zrobić 🙂
😀 zrobię > tylko wstanę 😀
A dziś w ciągu dnia było słońce i cieplutko, jak na ostatnie dni! Nie wiem więc, czy ta pychotka jest w pełni usprawiedliwiona 😉
Oj tam, oj tam. Jak się chce, to zawsze znajdzie się usprawiedliwienie 😀
Ja tańczę, Ty jeździsz konno – damy radę 🙂
rewelacyjny deser! Jest zgoda na czeste robienie
Mężu, nie ma problemu, szybko się go przygotowuje! 🙂
Pyszności, zjadłabym taki deserek 🙂
Majanko, częstuj się śmiało 🙂