Mam ogromną słabość do owoców pod kruszonką. Są pyszne, soczyste, z chrupiącą kruszonką na wierzchu, a do tego przygotowuje się je błyskawicznie. W sam raz na niespodziewanych gości – zdążysz i na pewno zachwycisz wspaniałym ciepłym deserem 🙂 Dzisiejsza wersja jest odpowiednia do mrozu, jaki panuje za oknem. Jabłka wzbogacone zostały chrupiącymi orzechami i słodkimi suszonymi owocami.

Jabłka z bakaliami pod kruszonką

Jabłka z bakaliami pod kruszonką

[naczynie do zapiekania formatu kartki A4]
  • 1 kg jabłek
  • pół szkl orzechów (laskowych, włoskich i innych ulubionych)
  • szkl suszonych owoców (żurawina, rodzynki, śliwki kalifornijskie, daktyle, figi)

Kruszonka:

  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 300 g mąki

Jabłka obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Rozłóż je w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłóż równomiernie bakalie.

Kruszonka. Cukier, masło i mąkę zmiksuj w malakserze i powstałą kruszonką posyp równomiernie owoce. Piecz w 180°C przez około 20 minut lub do zrumienienia kruszonki.

Jabłka z bakaliami pod kruszonką 1

Jabłka z bakaliami pod kruszonką

Tagi: , , , , , , ,