Jabłka z bakaliami pod kruszonką

|

Mam ogromną słabość do owoców pod kruszonką. Są pyszne, soczyste, z chrupiącą kruszonką na wierzchu, a do tego przygotowuje się je błyskawicznie. W sam raz na niespodziewanych gości – zdążysz i na pewno zachwycisz wspaniałym ciepłym deserem 🙂 Dzisiejsza wersja jest odpowiednia do mrozu, jaki panuje za oknem. Jabłka wzbogacone zostały chrupiącymi orzechami i słodkimi suszonymi owocami.

Jabłka z bakaliami pod kruszonką

Jabłka z bakaliami pod kruszonką

[naczynie do zapiekania formatu kartki A4]
  • 1 kg jabłek
  • pół szkl orzechów (laskowych, włoskich i innych ulubionych)
  • szkl suszonych owoców (żurawina, rodzynki, śliwki kalifornijskie, daktyle, figi)

Kruszonka:

  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 300 g mąki

[:Listonic]

Jabłka obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Rozłóż je w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłóż równomiernie bakalie.

Kruszonka. Cukier, masło i mąkę zmiksuj w malakserze i powstałą kruszonką posyp równomiernie owoce. Piecz w 180°C przez około 20 minut lub do zrumienienia kruszonki.

Jabłka z bakaliami pod kruszonką 1

Jabłka z bakaliami pod kruszonką

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

9 komentarzy

    1. Ela, przepraszam! Mi też trudno to wytrzymać 😉
      Jutro mam cały dzień w biegu, więc musiałam teraz wrzucić, żebyś mogła sobie jutro zrobić 🙂

    1. Oj tam, oj tam. Jak się chce, to zawsze znajdzie się usprawiedliwienie 😀
      Ja tańczę, Ty jeździsz konno – damy radę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.