Bardzo proste i bardzo smaczne, czyli to, co mama trójki dzieci lubi najbardziej Wyraźnie widoczne kawałeczki pomarańczowej marchewki dają bardzo fajny efekt. Smaku dodaje cynamon. A całe ciasto jest wilgotne podobno nawet bez dodawania oleju
Skorzystałam z przepisu Pauli, która wykonała to ciasto w formie o wiele bogatszej. Ja jednak preferuję prostotę i kuchnię, która nie wymaga długiego czasu spędzanego w kuchni… No może niezupełnie tak. Bardzo lubię spędzać dużo czasu w kuchni, ale inne obowiązki nie pozwalają mi na takie szaleństwa
Ciasto marchewkowe
- 4 jajka
- 2 szkl cukru
- 1/4 szkl oleju (w oryginale cała szklanka, Paula nie dała wcale i zapewnia, że ciasto było wystarczająco wilgotne)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szkl startej na dużych oczkach marchwi
- 2 szkl mąki pszennej
Bardzo lubię marchewkowe ciasta. Coś ostatnio często goszczą na blogach, aż mi ślinka cieknie
Pozdrawiam.
To również nasze ulubione:) Nam zawsze wychodzi takie ciemniejsze, bo ścieramy marchewkę na drobnych oczkach. Polecam – wtedy łatwiej „wmówić” dzieciom, że nie ma tam marchewki:)
Aniu, rzeczywiście, moje dzieci nie były zainteresowane tym ciastem. Za to bardzo pasowało dorosłym. Muszę wypróbować wersję z przemycaniem marchewki
Olu, bardzo się cieszę, że ciasto się udało
wygląda pysznie i już mam ochotę na powtórkę…
Paula, wcale się nie dziwię, że masz ochotę na kolejne
Twoje było jeszcze bardziej atrakcyjne, więc tym bardziej nie dziwię się, że za nim tęsknisz.
Uwielbiam takie ciasta ! Twoje pysznie wygląda
Grażyno, dziękuję
A ja właśnie wcinam muffinki dyniowe i tak sobie pomyślałam, że może czas odświeżyć jakiś przepis na marchewkowe ciacho. Czy to telepatia Olu?
Buziak :*
Tilia, kto wie, kto wie?
uwielbiam ciasto z marchewką!
podobnie jak Ania ścieram marchew na drobnych oczkach i dodaję orzechy i owoce! ach
Kawa, w takim razie ja też wypróbuję zetrzeć na drobnych oczkach i dodać orzechy. Muszę u Ciebie sprawdzić szczegóły.
[…] A może wolisz: ciasto z marchwi? […]
[…] Jeżeli wolisz ciasto bardziej biszkoptowe (choć również wilgotne), z wyraźnymi kawałkami marchewki, to wypróbuj ten przepis. […]
zaraz zrobię. ciekawi mnie, że brak oleju nie wpłynie na pogorszenie walorów tego cudeńka. więc go pominę- jako rzekły mądre głowy..dam znak jak mi wyszło
Ma mi, aha, to o tym przepisie pisałaś, że jest bez oleju. Myślałam, że w tym najnowszym przeoczyłaś całą szklankę oleju
i upiekłam. bez oleju i bakalii, do cynamonu dodałam tylko kolegę w postaci kardamonu. jak dla mnie za słodkie, myślę, że nam wystarczyłaby w zupełności 1 szklanka cukru. i nazwałabym je nie marchewkowym, bo zupełnie nie przypomina tego z tradycyjnego przepisu- a poprostu biszkoptem z marchewką. ja wolę to ciężkie, bardziej piernikowe, no ale nie powiem, że to jest takie sobie- nie ma już 1/3..
Ma mi, no to supcio