Bardzo proste i bardzo smaczne, czyli to, co mama trójki dzieci lubi najbardziej 🙂 Wyraźnie widoczne kawałeczki pomarańczowej marchewki dają bardzo fajny efekt. Smaku dodaje cynamon. A całe ciasto jest wilgotne podobno nawet bez dodawania oleju 🙂

Skorzystałam z przepisu Pauli, która wykonała to ciasto w formie o wiele bogatszej. Ja jednak preferuję prostotę i kuchnię, która nie wymaga długiego czasu spędzanego w kuchni… No może niezupełnie tak. Bardzo lubię spędzać dużo czasu w kuchni, ale inne obowiązki nie pozwalają mi na takie szaleństwa 🙂

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

  • 4 jajka
  • 2 szkl cukru
  • 1/4 szkl oleju (w oryginale cała szklanka, Paula nie dała wcale i zapewnia, że ciasto było wystarczająco wilgotne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szkl startej na dużych oczkach marchwi
  • 2 szkl mąki pszennej
Jajka ubij z cukrem. Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj i wylej do natłuszczonej formy. Piecz w 180ºC przez ok 40 minut, a po upływie tego czasu przeprowadź próbę suchego patyczka i ewentualnie wydłuż jeszcze trochę czas pieczenia.
Tagi: , ,