Dość mocno inspirowałam się musaką, ale ta zapiekanka musaką nie jest. Dla mnie jest prostsza i bardziej polska 🙂 Lubię mięso mielone łączyć z tartymi warzywami – jest wtedy delikatniejsze, lżejsze. Bakłażan i mozzarella świetnie pasują do takiego mięsa. A całość jest zapieczona, aby ostatecznie przekonać do tego dania tych, co mają wątpliwości czy lubią bakłażana 😉
Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym
- 2 bakłażany
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- marchewka
- cebula
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- oliwa
- mozzarella
- pół szkl śmietany
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Bakłażany pokrój na grube plastry i obsmaż na patelni teflonowej, na 2 łyżkach oliwy. Cebulę, marchewką i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj z malakserze. Podsmaż warzywa na tłuszczu pozostałym ze smażenia bakłażanów. Przełóż warzywa do miski. Na patelnię nalej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej mięso mielone, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu kilka minut. 2/3 bakłażanów rozłóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Na tym równomiernie rozłóż mięso z warzywami, mozzarellę pokrojoną na plastry oraz pozostałe plastry bakłażanów. Polej śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami koncentratu. Pozostały koncentrat wymieszaj z taką ilością wody, aby uzyskać konsystencję keczupu. Tak powstałym sosem polewaj wierzch zapiekanki, ale nie dokładnie, aby na wierzchu powstały wzory. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.
Tagi: bakłażan, cebula, chili, czosnek, marchewka, mięso mielone, mozzarella, pietruszka
Ja lubię bakłażana i ta zapiekanka jest pyszna!
Świetny pomysł na obiad.
Pozdrowienia!
Amber, ja kiedyś bakłażana bardzo nie lubiłam, ale kilka lat temu zaczęłam się do niego powoli przekonywać. Jednak do tej pory nie w każdej potrawie mi smakuje.
Musake uwielbiamwięc jestem pewna że i ta by mi posmakowała
Dorota, bardzo się cieszę 🙂
oj, zjadlabym taka.. ale w domu mam goscia ktory warzyw nie tknie, wiec ide robic tradycyjna z ziemniakami
Tanroth, zapiekanki z ziemniakami też są super 🙂
Pysznie!
http://www.przysmakiewy.pl
Ewa, dziękuję 🙂
Wczoraj zrobiłam! Pyszne, pyszne , pyszne. 🙂
[…] A może wolisz zapiekankę z bakłażana i mięsa mielonego? […]
Ja robilam juz kiedys ta zapiekanke i wyszla pyszna. A dzis dodalam jeden woreczek kaszy wczesniej ugotowanej i musze powiedziec ze smaki troche sie rozeszly ale i tak mi bardzo smakowala 😉
Rewelacja!! Zapiekanka jest pyszna, sycąca i zarazem lekka. Uwielbiam takie dania! Dodałam co prawda jeden składnik od siebie, mianowicie na wierzchu posypałam całość oregano, ale z umiarem 🙂
Aniu, oregano to na pewno dobry pomysł 🙂 Też dodam przy najbliższej okazji.