Dość mocno inspirowałam się musaką, ale ta zapiekanka musaką nie jest. Dla mnie jest prostsza i bardziej polska 🙂 Lubię mięso mielone łączyć z tartymi warzywami – jest wtedy delikatniejsze, lżejsze. Bakłażan i mozzarella świetnie pasują do takiego mięsa. A całość jest zapieczona, aby ostatecznie przekonać do tego dania tych, co mają wątpliwości czy lubią bakłażana 😉

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

  • 2 bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • marchewka
  • cebula
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • oliwa
  • mozzarella
  • pół szkl śmietany
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Bakłażany pokrój na grube plastry i obsmaż na patelni teflonowej, na 2 łyżkach oliwy. Cebulę, marchewką i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj z malakserze. Podsmaż warzywa na tłuszczu pozostałym ze smażenia bakłażanów. Przełóż warzywa do miski. Na patelnię nalej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej mięso mielone, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu kilka minut. 2/3 bakłażanów rozłóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Na tym równomiernie rozłóż mięso z warzywami, mozzarellę pokrojoną na plastry oraz pozostałe plastry bakłażanów. Polej śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami koncentratu. Pozostały koncentrat wymieszaj z taką ilością wody, aby uzyskać konsystencję keczupu. Tak powstałym sosem polewaj wierzch zapiekanki, ale nie dokładnie, aby na wierzchu powstały wzory. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Tagi: , , , , , , ,