Jakoś tarta ciągle powraca na nasz stół. Tylko farsz zmieniam, żeby nie było monotonii 🙂 Tym razem proponuję wersję z włoską szynką prosciutto crudo, oraz lekko chrupiącymi szparagami i marchewką. Całość delikatnie doprawiona jest czosnkiem.
A skąd miałam szparagi o tej porze? Z zamrażalnika 🙂 W sezonie zawsze zamrażam obrany pęczek szparagów, a potem wyjmuję, kiedy mam taką potrzebę. Podobnie robię z dynią i owocami. Do tej tarty użyłam tylko główek szparagów. Część środkową łodyg możesz użyć do innych potraw ze szparagami.
Tarta z zielonymi szparagami, prosciutto i marchewką
[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna:
- 0,3 l śmietany
- 5 jaj
- sól, pieprz
Farsz:
- zielone szparagi – kilka sztuk
- marchewka
- kilka plastrów prosciutto crudo
- ząbek czosnku (albo nawet mniej)
Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż szynkę pokrojoną w paski, plasterki marchewki, główki szparagów oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Polej tartę bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż baza będzie delikatnie ścięta.
Tagi: czosnek, marchewka, prosciutto crudo, szparagi, tarta
Bardzo apetyczna:)
Wiosenko, ja też tak uważam 🙂
Allle fajnie wygląda:)
Trzcinowisko, mi też się podoba taka kolorowa tarta 🙂
Olu, Ty naprawdę uwielbiasz tarty:) Bardzo ładnie przyozdobiona:)
Aniu, tak, naprawdę 😀 I już następna czeka w kolejce na publikację 🙂
dla mnie bomba! nie dziwię się, ze tak często wracają na stół:) chętnie wypróbuję!
Oliwek, bardzo się cieszę. Wypróbuj i zaraź się słabością do tarty 😉 Powodzenia.
dla mnie super…z chęcia bym spróbowała
Izaa, no to łap śmiało kawałek 🙂
świetny pomysł na obiad 🙂
Chantel, mi też takie obiady bardzo pasują 🙂
Godna z pewnością konsumpcji 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Ewa, to prawda 🙂