Jakoś tarta ciągle powraca na nasz stół. Tylko farsz zmieniam, żeby nie było monotonii 🙂 Tym razem proponuję wersję z włoską szynką prosciutto crudo, oraz lekko chrupiącymi szparagami i marchewką. Całość delikatnie doprawiona jest czosnkiem.

A skąd miałam szparagi o tej porze? Z zamrażalnika 🙂 W sezonie zawsze zamrażam obrany pęczek szparagów, a potem wyjmuję, kiedy mam taką potrzebę. Podobnie robię z dynią i owocami. Do tej tarty użyłam tylko główek szparagów. Część środkową łodyg możesz użyć do innych potraw ze szparagami.

Tarta z zielonymi szparagami, prosciutto i marchewką

Tarta z zielonymi szparagami, prosciutto i marchewką

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • zielone szparagi – kilka sztuk
  • marchewka
  • kilka plastrów prosciutto crudo
  • ząbek czosnku (albo nawet mniej)

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż szynkę pokrojoną w paski, plasterki marchewki, główki szparagów oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Polej tartę bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż baza będzie delikatnie ścięta.

Tarta z zielonymi szparagami, prosciutto i marchewką

Tagi: , , , ,