Chodził za mną tego typu smak od dawna. I wreszcie udało mi się znaleźć czas na upieczenie tej tarty. Botwinka, dymka i czosnek to wiosenne, ale dość sycące połączenie. Słony ser pleśniowy dodaje ciekawego posmaku. A całość zalana delikatną bazą śmietanowo-jajeczną…

Tarta z botwinką, dymką i serem pleśniowym

Tarta z botwinką, dymką i serem pleśniowym

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • pęczek botwinki
  • pół pęczka dymki (lub cały, jeśli lubisz)
  • ząbek czosnku
  • 30 g sera pleśniowego typu lazur lub rokpol

Ciasto i bazę wykonaj wg przepisu. Botwinkę umyj, oczyść, odkrój buraczki i pokrój je w plasterki. Liście pokrój w grube paski. Ja łodygi pokroiłam na półcentymetrowe kawałki i użyłam do innej tarty, o której wkrótce napiszę. Jeśli chcesz dodaj również łodygi do tej tarty. Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż plasterki buraczków, pokrojony w plasterki czosnek, pokruszony ser pleśniowy, pokrojone liście botwinki i pokrojoną dymkę. Wszystko zalej bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut lub do czasu, gdy wierzch bazy będzie podpieczony, ale nadal sprężysty.

Tagi: , , , ,