Druga tarta, do kompletu z Tartą z botwinką, dymką i serem pleśniowym. Ta wersja jest delikatniejsza i wykwintniejsza. I sama nie wiem, którą z nich wolę. Robiłam obie naraz 🙂

Tarta z botwinką, szparagami i serem kozim

Tarta z botwinką, szparagami i kozim serem

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • botwinka – u mnie tylko łodygi z jednego pęczka
  • kilka zielonych szparagów
  • 30 g sera koziego

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Każdy szparag podziel na trzy części: główkę, część środkową (trzeba obrać) i część zdrewniałą (trzeba wyrzucić lub wykorzystać na wywar). Część środkową możesz przekroić na dwa krótsze kawałki. Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż pokrojone łodygi botwinki, pokrojone szparagi (główki i części środkowe) i pokrojony w kostkę ser kozi. Wszystko zalej bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut lub do czasu, gdy wierzch bazy będzie podpieczony, ale nadal sprężysty.

Tagi: , , , ,