Już wiele razy robiłam Risotto ze szparagami. Dziś przedstawiam Wam moją wariację na jego temat. Dodałam pieczarki, użyłam bulionu przygotowanego na Bulionetce pieczeniowej, a całość zrumieniłam 🙂 Wyszło pysznie. Zwykłe risotto ze szparagami jest aksamitne i delikatne w smaku, to danie ma aromat „przypieczonki”, który bardzo lubię (tak jak lubię odsmażane ziemniaki itp).
Zapraszam też do przejrzenia pozostałych przepisów ze szparagami na stronie 2smaki.
Przy okazji przypominam Wam o trwającym na mojej stronie konkursie Knorra, w którym do rozdania mam 3 blendery Bosch.
Risotto ze szparagami i pieczarkami, lekko zrumienione
- pęczek szparagów
- 4 średnie pieczarki
- średnia cebula cienko pokrojona
- 6 dkg masła
- 35 dkg ryżu typu Arborio lub Carnaroli
- 1 litr rosołu – u mnie na Bulionetce pieczeniowej Knorr oraz kostce Knorr do makaronu, ryżu i ziemniaków
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki śmietanki
- ew. 2 łyżki sera pleśniowego typu Lazur
- sól, pieprz
Każdy szparag podziel na trzy części. Czubek ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie, część środkową obierz i pokrój na małe kawałki (lub rozdrobnij w malakserze), a część końcową wyrzuć.
Cebulę, rozdrobnione pieczarki i szparagi podsmaż na maśle około 5 minut w garnku o grubym dnie. Dodaj suchy ryż i smaż jeszcze kilka minut. Wlej wino i stale mieszając poczekaj aż wyparuje. Zmniejsz ogień i, znów mieszając, dodawaj powoli gorący rosół (ryż musi być “spragniony”, a tym razem powinien się nawet lekko przypiec, zanim doda się następną porcję rosołu). Cała operacja będzie trwała około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokruszony Lazur i śmietankę, wymieszaj, udekoruj ugotowanymi czubkami szparagów. Dodaj sól (jeśli trzeba – rosół zwykle jest wystarczająco słony), pieprz i natychmiast podawaj. Risotto musi mieć dosyć płynną konsystencję nazywaną po włosku “all’onda”, czyli “z falą”.
Tagi: Bulionetka, cebula, pieczarki, ryż Arborio, ser pleśniowy, szparagi, Walentynki, wino
Pysznie się prezentuje :))
Miłego dnia Olu:)
Majanko, dziękuję 🙂
To by mi smakowało, fajne dodatki dobralaś 🙂
Grażynko, mi też te dodatki bardzo pasują. Takie charakterne są 🙂
Ale pyszności:)pozdrawiam:)
Nathalia, dzięki 🙂
wiesz Olu, ciekawa jestem jak takie składniki smakują razem 🙂
Paula, no, smakują fantastycznie 🙂 Risotto ze szparagami oraz szparagi z pieczarkami to dosyć popularne połączenia, więc całość musiała wyjść smaczna 🙂
zjadlabym takie risotto ze smakiem:)
Aga, to tak jak ja 🙂
a ja Oleńko risotto mam ciagle przed sobą:) … Twoje wyglada naprawdę smacznie:) pozdrawiam
Jolu, risotto, oprócz tego, że super smakuje, to jeszcze działa odprężająco podczas gotowania 🙂 Takie mieszanie jest kojące.
Risotto zawsze…plus szparagi i pieczarki…super:)
Trzcinowisko, 🙂 Też tak uważam!
połączenie super. Olu jak dla mnie obiadek pierwsza klasa;)
Panno Malwinno, cieszę się 🙂
świetna rzecz 😉 zapraszam do mnie
Lajka, dzięki. Byłam u Ciebie – brownies uwielbiam!