Już wiele razy robiłam Risotto ze szparagami. Dziś przedstawiam Wam moją wariację na jego temat. Dodałam pieczarki, użyłam bulionu przygotowanego na Bulionetce pieczeniowej, a całość zrumieniłam 🙂 Wyszło pysznie. Zwykłe risotto ze szparagami jest aksamitne i delikatne w smaku, to danie ma aromat „przypieczonki”, który bardzo lubię (tak jak lubię odsmażane ziemniaki itp).

Zapraszam też do przejrzenia pozostałych przepisów ze szparagami na stronie 2smaki.

Przy okazji przypominam Wam o trwającym na mojej stronie konkursie Knorra, w którym do rozdania mam 3 blendery Bosch.

Risotto ze szparagami i pieczarkami, lekko zrumienione

Risotto ze szparagami i pieczarkami, lekko zrumienione

  • pęczek szparagów
  • 4 średnie pieczarki
  • średnia cebula cienko pokrojona
  • 6 dkg masła
  • 35 dkg ryżu typu Arborio lub Carnaroli
  • 1 litr rosołu – u mnie na Bulionetce pieczeniowej Knorr oraz kostce Knorr do makaronu, ryżu i ziemniaków
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki śmietanki
  • ew. 2 łyżki sera pleśniowego typu Lazur
  • sól, pieprz

Każdy szparag podziel na trzy części. Czubek ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie, część środkową obierz i pokrój na małe kawałki (lub rozdrobnij w malakserze), a część końcową wyrzuć.

Cebulę, rozdrobnione pieczarki i szparagi podsmaż na maśle około 5 minut w garnku o grubym dnie. Dodaj suchy ryż i smaż jeszcze kilka minut. Wlej wino i stale mieszając poczekaj aż wyparuje. Zmniejsz ogień i, znów mieszając, dodawaj powoli gorący rosół (ryż musi być “spragniony”, a tym razem powinien się nawet lekko przypiec, zanim doda się następną porcję rosołu). Cała operacja będzie trwała około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokruszony Lazur i śmietankę, wymieszaj, udekoruj ugotowanymi czubkami szparagów. Dodaj sól (jeśli trzeba – rosół zwykle jest wystarczająco słony), pieprz i natychmiast podawaj. Risotto musi mieć dosyć płynną konsystencję nazywaną po włosku “all’onda”, czyli “z falą”.

Risotto ze szparagami i pieczarkami, lekko zrumienioneRisotto ze szparagami i pieczarkami, lekko zrumienione + ser pleśniowy

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , , , , ,