Szparagi są z natury delikatne. Tutaj zostały połączone ze skórką cytrynową i czosnkiem. Dzięki temu są bardzo aromatyczne. Całość, z makaronem, tworzy smaczny, lekki obiad.
Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.
Penne z zielonymi szparagami
- pęczek zielonych szparagów
- paczka makaronu penne
- skórka otarta z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- oliwa
- ew. łyżka masła
[Listonic]
Odetnij główki szparagów. Opłucz je i osusz. Pozostałe części szparagów wykorzystaj do innych dań lub zamroź. Szparagi wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj aż będą al dente, około 2 minuty. Na patelnię wlej 1-2 łyżki oliwy, dodaj skórkę cytrynową, czosnek oraz szparagi i delikatnie duś wszystko na małym ogniu, dokładnie mieszając. Makaron ugotuj al dente, wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, dodaj szparagi i posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Możesz dodać łyżkę masła – danie będzie bardziej aksamitne w smaku.
Tagi: czosnek, makaron, natka pietruszki, skórka z cytryny, szparagi
Mmmmm a ja sobie szparagów nie zamroziłam i wszystkie od razu zjadłam. Wygląda pysznie:)
Aniu, mam jeszcze trochę w zamrażalniku, więc jakbyś miała „zachciankę”, to daj znać 🙂
Hm, chyba wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam szparagów…
Zjadłoby się teraz szparagi. Szkoda,że są one tak krótko. Pyszna propozycja!:)
Tastefully, no to w tym roku może być trudno, bo sezon się skończył. Ale w następnym koniecznie spróbuj. Już parę osób przekonałam do tego warzywa 🙂
Majanko, dzięki. Ja mam jeszcze trochę w zamrażalniku 🙂