Szparagi są z natury delikatne. Tutaj zostały połączone ze skórką cytrynową i czosnkiem. Dzięki temu są bardzo aromatyczne. Całość, z makaronem, tworzy smaczny, lekki obiad.

Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.


Penne z zielonymi szparagami

  • pęczek zielonych szparagów
  • paczka makaronu penne
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • oliwa
  • ew. łyżka masła

[Listonic]

Odetnij główki szparagów. Opłucz je i osusz. Pozostałe części szparagów wykorzystaj do innych dań lub zamroź. Szparagi wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj aż będą al dente, około 2 minuty. Na patelnię wlej 1-2 łyżki oliwy, dodaj skórkę cytrynową, czosnek oraz szparagi i delikatnie duś wszystko na małym ogniu, dokładnie mieszając. Makaron ugotuj al dente, wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, dodaj szparagi i posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Możesz dodać łyżkę masła – danie będzie bardziej aksamitne w smaku.

Tagi: , , , ,