Co zrobić z dużej cukinii? Wybrałam leczo, ale w delikatniejszej, mniej paprykowej wersji. Warzywa długo smażone nabierają słodkiego, delikatnie karmelowego smaku. Ponieważ w tej potrawie nie ma boczku, trzeba koniecznie doprawić ją wędzoną papryką, aby całość smakowała jak prosto z ogniska. Z dodatkiem pieczarek takie danie jest bogate w smaku, lekkie, a jednocześnie sycące.
Leczo wegetariańskie z pieczarkami
- 1-2 papryki – u mnie żółta
- duża cukinia – u mnie żółta
- 400 g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kg pomidorów
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- odrobina ostrej papryki
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, pieprz
Czosnek oraz cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w półplasterki. Cukinię umyj, pozbaw pestek, jeśli są duże i pokrój w średnią kostkę. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Na dużą patelnię lub do szerokiego garnka o grubym dnie wlej olej, dodaj czosnek. Smaż pół minuty, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż się zeszkli.
Zwiększ ogień na średni, dodaj pieczarki oraz cukier i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj cukinię oraz wszystkie papryki w proszku i smaż przez 10 minut, na średnim lub dużym ogniu, bez przykrycia. Dość często mieszaj. Staraj się aby warzywa się smażyły, a nie dusiły we własnym sosie. Jeżeli puszczą zbyt dużo soku, zwiększ ogień i częściej mieszaj.
Dodaj pokrojone pomidory i duś przez kolejne 5 minut. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zobacz też:
Wegańskie chili con carne
Cukinia z marchewką i pomidorami
Smażone warzywa z pieczarkami i soczewicą
Tagi: cebula, cukinia, czosnek, papryka, papryka słodka, papryka wędzona, pieczarki, pomidory
uwielbiam <3
Gocha Rogowska
Ładny garnek chyba gliniany☺
ale jego się nie chapsnie… A zawartość już można 😉
Darku, garnek jest ceramiczny. Rzeczywiście piękny – kupiłam ze względu na jego urodę i fotogeniczność 🙂