Co zrobić z dużej cukinii? Wybrałam leczo, ale w delikatniejszej, mniej paprykowej wersji. Warzywa długo smażone nabierają słodkiego, delikatnie karmelowego smaku. Ponieważ w tej potrawie nie ma boczku, trzeba koniecznie doprawić ją wędzoną papryką, aby całość smakowała jak prosto z ogniska. Z dodatkiem pieczarek takie danie jest bogate w smaku, lekkie, a jednocześnie sycące.

Leczo wegetariańskie z pieczarkami

Leczo wegetariańskie z pieczarkami

  • 1-2 papryki – u mnie żółta
  • duża cukinia – u mnie żółta
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kg pomidorów
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • odrobina ostrej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, pieprz

Czosnek oraz cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w półplasterki. Cukinię umyj, pozbaw pestek, jeśli są duże i pokrój w średnią kostkę. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.

Na dużą patelnię lub do szerokiego garnka o grubym dnie wlej olej, dodaj czosnek. Smaż pół minuty, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż się zeszkli.

Zwiększ ogień na średni, dodaj pieczarki oraz cukier i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj cukinię oraz wszystkie papryki w proszku i smaż przez 10 minut, na średnim lub dużym ogniu, bez przykrycia. Dość często mieszaj. Staraj się aby warzywa się smażyły, a nie dusiły we własnym sosie. Jeżeli puszczą zbyt dużo soku, zwiększ ogień i częściej mieszaj.

Dodaj pokrojone pomidory i duś przez kolejne 5 minut. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Leczo wegetariańskie z pieczarkamiLeczo wegetariańskie z pieczarkamiLeczo wegetariańskie z pieczarkami

Zobacz też:

Wegańskie chili con carne Wegańskie chili con carne
Cukinia z marchewką i pomidorami Cukinia z marchewką i pomidorami

Dynia ze szpinakiem Dynia ze szpinakiem

Błyskawiczny obiad z warzyw i soczewicy Smażone warzywa z pieczarkami i soczewicą

Bakłażan duszony z koprem włoskim Bakłażan duszony z koprem

Kociołek z piekarnika 8 Kociołek z piekarnika

Tagi: , , , , , , ,