Owsianka z sezonowymi owocami to dla mnie najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Najlepiej, jeśli owsianka jest surowa. Taka mi najlepiej smakuje, a do tego jest najzdrowsza. Zalane zimną wodą płatki owsiane rozpoczynają proces kiełkowania i uwalniają dobroczynne składniki. Na przełomie sierpnia i września proponuję do owsianki dorzucić świeżą figę w towarzystwie malin i ewentualnie świeżego rozmarynu. Rozmaryn nadaje lekko wytrawnego aromatu, ale wspaniale łączy się z figami! Taka owsianka na pewno nie będzie nudna, a może być nawet wykwintna.
Owsianka z figami
[1 porcja]
- 3 łyżki płatków owsianych
- łyżka ulubionych orzechów i nasion – u mnie orzechy włoskie, płatki migdałów i pestki dyni
- pół łyżki posiekanych suszonych owoców – u mnie daktyl i figa
- 200 ml wody
- świeża figa
- kilka malin
- ew. śliwka
- ew. 1-2 listki rozmarynu
Płatki owsiane, orzechy oraz suszone owoce włóż do miski i zalej wodą. Przykryj talerzykiem i pozostaw na całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, to zalej owsiankę wrzątkiem i pozostaw na 20 minut.
Figę pokrój na ósemki, śliwkę pozbaw pestki i pokrój na kawałki. Listki rozmarynu posiekaj drobno.
Zobacz też:
Owsianka bezmleczna z truskawkami i malinami
Figi z twarogiem kozim i szynką długodojrzewającą
Tagi: daktyle, dla zdrowia, figi, maliny, orzechy włoskie, płatki migdałów, płatki owsiane, rozmaryn, śliwki
Pamiętam, że jeszcze kilka lat temu ciężko było upolować w sklepie świeże figi. Dobrze że to się wreszcie zmieniło, bo to bogactwo smaku i zdrowia. Pysznie wyglądający przepis!
Pietrucha, też bardzo się cieszę z dostępności świeżych fig. Pozdrawiam 🙂