Budyń jaglany jest pyszny! Idealny na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Tym razem proponuję budyń bez cukru, dosłodzony tylko daktylami. Jeżeli nie trafisz z ilością daktyli pod swój próg słodyczy, to zawsze można na koniec dodać trochę miodu lub syropu z agawy, a następnym razem zwiększyć ilość daktyli. Do tak przygotowanego budyniu proponuję pyszny, szybki do przygotowania, sos śliwkowy. Wystarczą dosłownie 3 minuty, aby wyczarować wspaniały, aromatyczny sos.
Budyń jaglany nie zawiera glutenu, a jeśli użyjesz mleka roślinnego, nie będzie zawierał również laktozy.
Budyń jaglany ze śliwkami
[około 500 ml budyniu] Budyń jaglany:
- pół szkl kaszy jaglanej
- 2 szkl mleka – u mnie migdałowe
- kilka daktyli
- ew. łyżeczka miodu lub syropu z agawy
Sos śliwkowy:
- 250 g śliwek
- łyżeczka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- ćwierć łyżeczki cynamonu
Budyń jaglany. Kaszę wsyp na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą. Przełóż kaszę do niewielkiego garnka, dodaj daktyle, zalej mlekiem tak, by sięgało centymetr nad poziom kaszy. Zagotuj i gotuj przez 10 minut, aż kasza będzie miękka.
Przełóż kaszę z daktylami do malaksera, dodaj pozostałe mleko i zmiksuj na gładką masę, zbierając od czasu do czasu masę ze ścianek. Spróbuj i ewentualnie dosłódź budyń. Ciepły budyń rozłóż do miseczek. Podawaj na przykład z sosem śliwkowym.
Sos śliwkowy. Śliwki pozbaw pestek i pokrój na kawałki. W małym kubeczku wymieszaj sok z cytryny, miód i cynamon. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj śliwki i smaż na średnim lub dużym ogniu, często mieszając. Po 2 lub 3 minutach, kiedy śliwki delikatnie zmiękną, a ich brzegi zabarwią się na czerwono od skórki, dodaj sos i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Tagi: cynamon, daktyle, dla zdrowia, kasza jaglana, miód, mleko migdałowe, śliwki, sok z cytryny
podeślij proszę do #Mordor – chętnie ocenię osobiście
Mogę zrobić kolejną porcję, bo tej ze zdjęcia już nie ma 😀
jak żyć… trudno być mężem blogerki kulinarnej… człowiek z FB czy bloga dowiaduje się, co go ominęło…
Za to masz na blogu bogate menu i możesz zamówić na co akurat masz ochotę 🙂
mam Cię! Nie ma, że głowa boli 😜 Na blogu jest mnóstwo perełek 👍
😀
Wyglada obleeednie! Nie przepadam za sliwka inna niz surowa,ale to bym wciagnela bez mrugniecia okiem 🙂
Kinga, te śliwki są króciutko przesmażone. Pyszne! 🙂
Pani Olu, korzystam z Pani przepisów od kilku lat. Przyznam, że kiedy zaczęły pojawiać się nowe, zdrowe przepisy, to mnie to wkurzało, bo wolałam kontynuacje tamtych ☺ Teraz od dwóch tygodni nie jem słodyczy i unikam cukru. Jest cudownie ☺ I zaczynam korzystać z tych zdrowych przepisów ☺ Dziękuję ☺
Wspaniale! <3
Ja również nie należę do osób, które miałyby ochotę się katować 😉 Jem zdrowo, bo mi z tym bardzo dobrze. Wcale nie tęsknię za starą dietą!
Powodzenia w przechodzeniu na zdrowsze i szczęśliwsze życie 🙂