Budyń jaglany jest pyszny! Idealny na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Tym razem proponuję budyń bez cukru, dosłodzony tylko daktylami. Jeżeli nie trafisz z ilością daktyli pod swój próg słodyczy, to zawsze można na koniec dodać trochę miodu lub syropu z agawy, a następnym razem zwiększyć ilość daktyli. Do tak przygotowanego budyniu proponuję pyszny, szybki do przygotowania, sos śliwkowy. Wystarczą dosłownie 3 minuty, aby wyczarować wspaniały, aromatyczny sos.

Budyń jaglany nie zawiera glutenu, a jeśli użyjesz mleka roślinnego, nie będzie zawierał również laktozy.

Budyń jaglany ze śliwką

Budyń jaglany ze śliwkami

[około 500 ml budyniu]
 Budyń jaglany:
  • pół szkl kaszy jaglanej
  • 2 szkl mleka – u mnie migdałowe
  • kilka daktyli
  • ew. łyżeczka miodu lub syropu z agawy

Sos śliwkowy:

  • 250 g śliwek
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • ćwierć łyżeczki cynamonu

Budyń jaglany. Kaszę wsyp na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą. Przełóż kaszę do niewielkiego garnka, dodaj daktyle, zalej mlekiem tak, by sięgało centymetr nad poziom kaszy. Zagotuj i gotuj przez 10 minut, aż kasza będzie miękka.

Przełóż kaszę z daktylami do malaksera, dodaj pozostałe mleko i zmiksuj na gładką masę, zbierając od czasu do czasu masę ze ścianek. Spróbuj i ewentualnie dosłódź budyń. Ciepły budyń rozłóż do miseczek. Podawaj na przykład z sosem śliwkowym.

Sos śliwkowy. Śliwki pozbaw pestek i pokrój na kawałki. W małym kubeczku wymieszaj sok z cytryny, miód i cynamon. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj śliwki i smaż na średnim lub dużym ogniu, często mieszając. Po 2 lub 3 minutach, kiedy śliwki delikatnie zmiękną, a ich brzegi zabarwią się na czerwono od skórki, dodaj sos i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Budyń jaglany ze śliwkąBudyń jaglany ze śliwkąBudyń jaglany ze śliwką

Tagi: , , , , , , ,