Sałata ze szparagami to teraz mój typowy obiad. Szparagi mogą być zarówno krótko smażone, jak i zupełnie surowe. Obie wersje są pyszne. Dziś prezentuję Wam sałatę ze szparagami krótko smażonymi oraz z brązową soczewicą. Pyszny, kompletny obiad, w którym znajdziecie dużo świeżych warzyw, dodających energii. Pomijając gotowanie soczewicy, przygotowanie takiego posiłku zajmuje około 10 minut.

Ostatnio do sałaty często używam świeżo zmielonego siemienia lnianego. Tłuszcz z tych ziarenek jest bardzo zdrowy, ale szybko jełczeje, dlatego znacznie łatwiej jest dostarczyć go w postaci ziaren świeżo zmielonych. Mielę w malakserze lub młynku do pieprzu, ale najlepszy jest tu młynek taki jak do kawy.

Sałata ze szparagami

Sałata ze szparagami

Szparagi:

  • pęczek szparagów
  • łyżka oliwy
  • sól morska, pieprz
  • łyżka płatków migdałów

Soczewica:

  • szkl brązowej lub zielonej soczewicy

Sałata:

  • mieszanka ulubionych sałat
  • kilka pomidorów suszonych
  • kilkanaście oliwek
  • mały pomidor
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie łyżeczka oleju z pestek dyni
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego

Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki, obierz od połowy długości (główek nie obieramy). Na patelnię wlej oliwę, dodaj szparagi i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia posól, a na talerzu posyp płatkami migdałowymi.

Sałata. Pomidora umyj i pokrój w kostkę. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Oliwki przekrój na pół (w poprzek). Do miski włóż mieszankę sałat, dodaj pozostałe składniki. Możesz wymieszać – ja tego nie robię, bo dodatki są cięższe od sałaty i giną gdzieś na dnie.

Sałata ze szparagami

Tagi: , , , , , , , ,