Sałata ze szparagami to teraz mój typowy obiad. Szparagi mogą być zarówno krótko smażone, jak i zupełnie surowe. Obie wersje są pyszne. Dziś prezentuję Wam sałatę ze szparagami krótko smażonymi oraz z brązową soczewicą. Pyszny, kompletny obiad, w którym znajdziecie dużo świeżych warzyw, dodających energii. Pomijając gotowanie soczewicy, przygotowanie takiego posiłku zajmuje około 10 minut.
Ostatnio do sałaty często używam świeżo zmielonego siemienia lnianego. Tłuszcz z tych ziarenek jest bardzo zdrowy, ale szybko jełczeje, dlatego znacznie łatwiej jest dostarczyć go w postaci ziaren świeżo zmielonych. Mielę w malakserze lub młynku do pieprzu, ale najlepszy jest tu młynek taki jak do kawy.
Sałata ze szparagami
Szparagi:
- pęczek szparagów
- łyżka oliwy
- sól morska, pieprz
- łyżka płatków migdałów
Soczewica:
- szkl brązowej lub zielonej soczewicy
Sałata:
- mieszanka ulubionych sałat
- kilka pomidorów suszonych
- kilkanaście oliwek
- mały pomidor
- 2 łyżki oliwy
- opcjonalnie łyżeczka oleju z pestek dyni
- pół łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końcówki, obierz od połowy długości (główek nie obieramy). Na patelnię wlej oliwę, dodaj szparagi i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia posól, a na talerzu posyp płatkami migdałowymi.
Sałata. Pomidora umyj i pokrój w kostkę. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Oliwki przekrój na pół (w poprzek). Do miski włóż mieszankę sałat, dodaj pozostałe składniki. Możesz wymieszać – ja tego nie robię, bo dodatki są cięższe od sałaty i giną gdzieś na dnie.
Tagi: dla zdrowia, oliwki, płatki migdałów, pomidory, pomidory suszone, sałata, siemię lniane, soczewica, szparagi
Zostaw komentarz