Mam dla Was ciekawą propozycję. Co powiecie na chłodnik z botwinki, z wegańską domową śmietaną oraz… pieczonymi warzywami? Dla mnie bomba! Bardzo smaczne i lekkie danie. Ciekawie kontrastuje chrupiąca rzodkiewka i świeży szczypiorek z pieczonymi, intensywnymi w smaku warzywami. Wykorzystałam tu warzywa, które upiekłam do drugiego dania. Można też podejść do tematu jeszcze inaczej i zamiast pieczonych warzyw, podać do zupy pure ziemniaczane (w wersji wegańskiej: z dodatkiem oliwy zamiast masła i mleka).
Chłodnik z botwinki, podany z pieczonymi warzywami
Pieczone warzywa:
- kilka ziemniaków
- 2 marchewki
- inne pasujące warzywa: korzeń pietruszki, buraki, topinambur, bataty
- łyżka oliwy
- sól
Chłodnik:
- pęczek botwinki
- sok z cytryny
- pęczek dymki lub szczypiorku
- pół pęczka koperku
- kilka rzodkiewek
- sól, pieprz
Wegańska śmietana:
[można ją zastąpić 500 ml zwykłej śmietany lub jogurtu naturalnego]
- pół szkl migdałów
- ćwierć szkl nerkowców
Wegańska śmietana. Poprzedniego dnia zalej wodą migdały i nerkowce na śmietankę. Jeśli nie masz tyle czasu, zalej je wrzątkiem i pozostaw na minimum pół godziny. Następnie odlej wodę, przepłucz orzechy na sitku pod bieżącą wodą. Przełóż do wysokiego pojemnika, wlej tyle wody, aby tylko przykryła orzechy. Zmiksuj je blenderem ręcznym najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach, aby śmietanka była gładka.
Pieczone warzywa. Warzywa obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków, skrop oliwą i posól. Przykryj drugim arkuszem papieru do wypieków. Piecz w temperaturze 210°C przez około 40 minut, aż warzywa będą miękkie i delikatnie zrumienione.
Chłodnik. Buraczki z botwinki obierz lub wyszoruj i pokrój na plasterki. Łodygi pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wrzącej osolonej wody (około 1 l) z dodatkiem soku z cytryny i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone liście buraczków i gotuj kolejne 10 minut. Przestudź lekko.
Śmietankę wymieszaj z posiekaną dymką, koperkiem i rzodkiewką pokrojoną na ćwiartki, a następnie na plasterki. Dodaj ugotowaną botwinkę z wywarem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi warzywami.
Zobacz instrukcję filmową jak przygotować podstawową wersję chłodnika.
Zobacz też:
Chłodnik z botwinki z ziemniakami pure
Tarta z botwinką, szparagami i serem kozim
Conchiglioni faszerowane botwinką
Tagi: botwinka, dymka, koperek, marchewka, migdały, nerkowce, rzodkiewki, sok z cytryny, ziemniaki
Jadłam botwinkę, ale w kaszotto. Twój chłodnik wygląda cudownie!
Kiedyś robiłam risotto z botwinką. Najwyższy czas na kaszotto ☺
jutro, bo syn wypatrzył w warzywniaku i już zarządził
Taki syn to skarb ☺
Zrobisz chłodnik, czy coś innego?
tym razem chciał zupę na ciepło
Juz zaliczylam pierwszy raz a teraz czekam na sezonowe i do sloikow na zzime zrobie kilka
O, do słoików to jeszcze szparagów nie wrzucałam. A czym zalewasz? Coś z octem czy może woda z solą, jak przy ogórkach?
Mowa byla o botwince nie o szparagach troche z octu daje bo utrzymuja ladny kolor
Przepraszam za przejęzyczenie, akurat serfowałam po przepisach 😉
Ciekawe czy delikatniejszy ocet typu jabłkowy by się tu sprawdził? Nie przepadam za octem spirytusowym, nawet w małych ilościach.
Jesienią pierwszy raz zrobiłam ocet z domowych jabłek i tak właśnie bo dam bo barszcz zakwasilam właśnie tym octem tzn. Ze może byc
Coś mi kom. Blokuje zjadą wyrazy myślę ze Pani się do myśli tak będę robić z octem jablkowym
Dziękuję za odpowiedź. Wszystko zrozumiałam ☺