Mam dla Was ciekawą propozycję. Co powiecie na chłodnik z botwinki, z wegańską domową śmietaną oraz… pieczonymi warzywami? Dla mnie bomba! Bardzo smaczne i lekkie danie. Ciekawie kontrastuje chrupiąca rzodkiewka i świeży szczypiorek z pieczonymi, intensywnymi w smaku warzywami. Wykorzystałam tu warzywa, które upiekłam do drugiego dania. Można też podejść do tematu jeszcze inaczej i zamiast pieczonych warzyw, podać do zupy pure ziemniaczane (w wersji wegańskiej: z dodatkiem oliwy zamiast masła i mleka).

Chłodnik z botwinki, podany z pieczonymi warzywami

Chłodnik z botwinki, podany z pieczonymi warzywami

Pieczone warzywa:

  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • inne pasujące warzywa: korzeń pietruszki, buraki, topinambur, bataty
  • łyżka oliwy
  • sól

Chłodnik:

  • pęczek botwinki
  • sok z cytryny
  • pęczek dymki lub szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • kilka rzodkiewek
  • sól, pieprz

Wegańska śmietana:

[można ją zastąpić 500 ml zwykłej śmietany lub jogurtu naturalnego]

  • pół szkl migdałów
  • ćwierć szkl nerkowców

Wegańska śmietana. Poprzedniego dnia zalej wodą migdały i nerkowce na śmietankę. Jeśli nie masz tyle czasu, zalej je wrzątkiem i pozostaw na minimum pół godziny. Następnie odlej wodę, przepłucz orzechy na sitku pod bieżącą wodą. Przełóż do wysokiego pojemnika, wlej tyle wody, aby tylko przykryła orzechy. Zmiksuj je blenderem ręcznym najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach, aby śmietanka była gładka.

Pieczone warzywa. Warzywa obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków, skrop oliwą i posól. Przykryj drugim arkuszem papieru do wypieków. Piecz w temperaturze 210°C przez około 40 minut, aż warzywa będą miękkie i delikatnie zrumienione.

Chłodnik. Buraczki z botwinki obierz lub wyszoruj i pokrój na plasterki. Łodygi pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wrzącej osolonej wody (około 1 l) z dodatkiem soku z cytryny i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone liście buraczków i gotuj kolejne 10 minut. Przestudź lekko.

Śmietankę wymieszaj z posiekaną dymką, koperkiem i rzodkiewką pokrojoną na ćwiartki, a następnie na plasterki. Dodaj ugotowaną botwinkę z wywarem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi warzywami.

Zobacz instrukcję filmową jak przygotować podstawową wersję chłodnika.

Chłodnik z botwinki, podany z pieczonymi warzywamiChłodnik z botwinki, podany z pieczonymi warzywami

Zobacz też:

Chłodnik z botwinki z ziemniakami pure Chłodnik z botwinki z ziemniakami pure

Risotto z botwinką Risotto z botwinką

Tarta z botwinką, szparagami i serem kozim Tarta z botwinką, szparagami i serem kozim

Warzywa pieczone Warzywa pieczone

Pieczone pataty Pieczone pataty (bataty)

Conchiglioni (muszle) faszerowane botwinką Conchiglioni faszerowane botwinką

Grillowany oscypek z botwinką Grillowany oscypek z botwinką

Omlet z botwinką i dymką Omlet z botwinką i dymką

Tagi: , , , , , , , ,