Świetny pomysł na masę do mazurka wielkanocnego! Jeśli lubisz takie smaki jak masło orzechowe, nutella, karmel, słone paluszki, to ten krem może Ci bardzo przypaść do gustu. Dla mnie jest rewelacyjny. Kremowy, delikatny i gęsty mascarpone, o smaku karmelu, z małymi kryształkami soli, od czasu do czasu. Ja takie rzeczy lubię bardzo. Dzieci zajadały go z chrupkami kukurydzianymi (jestem zaskoczona, że tak dobrze smakowo się to komponowało). Dorośli smarowali krakersy, herbatniki. Ja po cichu wyjadałam łyżeczką 😉 Można tego kremu użyć do mazurka wielkanocnego, do tarty lub do przełożenia lub posmarowania jakiegoś ciasta, np. placka daktylowo-figowego.
Przepis znalazłam w blogu My best food.
Wpis bierze udział w akcji Kuchnia Wielkanocna.


Solony krem karmelowy

  • 50 g cukru brązowego (sprawdziłam, że z białego cukru też wychodzi bardzo dobry)
  • łyżka wody (ja daję więcej, patrz przepis na Karmel dla opornych)
  • 250 g serka mascarpone
  • grubo mielona sól (ilość zależy od indywidualnych upodobań)

Z cukru i wody przyrządź karmel. Możesz skorzystać z przepisu na Karmel dla opornych. Gdy karmel będzie już złoty (nie brązowy – bo wtedy traci słodycz), zdejmij garnek z ognia i wymieszaj z serkiem mascarpone. Poczekaj aż przestygnie. Nie próbuj gorącego! Grozi to poparzeniem, a poza tym na ciepło nie jest taki smaczny. Letni krem wymieszaj z solą (w gorącym sól by się rozpuściła). Przełóż masę do słoiczka, zamknij i wstaw do lodówki (na minimum pół godziny, lepiej dłużej). Kiedy zastygnie, jest gotowy.

Tagi: , , ,