Mam sentyment do takich jabłek, bo kojarzą mi się z wyjazdem do Izraela, na spotkanie z Janem Pawłem II w roku 2000. Z tej podróży, oprócz wielu wrażeń, przywiozłam miłe wspomnienie smaku jabłek połączonych z tymiankiem. A smak ten jest cudowny i kojący. Jabłka są krótko duszone na maśle z miodem i tymiankiem. Wspaniałe połączenie! Lubię podawać je do Schabu ze śliwką i morelą lub Schabu ze śliwką pomarańczowo-korzennego.
Wpis bierze udział w akcji „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009”.

Jabłka duszone z miodem i tymiankiem

  • 2 jabłka (wybieram słodkie i soczyste)
  • łyżka masła
  • 1/2 – 1 łyżki miodu (ilość zależy od gatunku jabłek)
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Jabłka obierz, pokrój w ósemki, wytnij gniazda nasienne. Każdą ósemkę pokrój na plasterki grubości około 2 mm. Na patelni rozpuść masło z miodem, wrzuć jabłka, posyp tymiankiem. Smaż na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Jabłka puszczą sok, który musi odparować prawie całkowicie.


Tagi: , , , ,