Ten obiad to mój eksperyment. Chciałam sprawdzić czy można się najeść w porze obiadu surowym daniem bez podgrzewania czy gotowania. W dodatku bez mięsa, nabiału i mąki. No i już wiem: można! 🙂 Nie wiem na razie czy da się tak na dłużej, ale na pojedynczy obiad jest to świetna propozycja. Wstałam bardzo najedzona, ale nie ociężała. Nie miałam spadku energii pół godziny po jedzeniu. Nie szukałam też czegoś słodkiego. Kluczem są tu surowe warzywa, pełne witamin, składników mineralnych i enzymów, które ułatwiają strawienie posiłku.
A jeśli chodzi o smak, to przyznaję, że nie spodziewałam się, że taka zwykła potrawa zrobi na mnie aż takie wrażenie. Surowe warzywa nie wymagają dodatku soli czy innych przypraw. Są pełne smaków, chrupiące i świeże. Sos musztardowo-miodowy świetnie dopełnia smaku tego dania.
Surowe warzywa na obiad
Surowe warzywa:
- cukinia
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 papryki, najlepiej w różnych kolorach
Sos:
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
- ćwierć szkl oliwy
Sos. Składniki sosu wlej do niedużego słoika, szczelnie zamknij i potrząsaj, aż powstanie gęsty sos.
Surowe warzywa. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój na plastry. Cukinię umyj i pokrój na ćwierć-plasterki. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
Warzywa wymieszaj i rozłóż na półmisku. Tuż przed podaniem polej sosem.
Tagi: cukinia, dla zdrowia, marchewka, miód, musztarda, oliwa, papryka, pietruszka
1 komentarz