Ten przepis na stałe wszedł do naszego menu, bo sałatka Colesław jest niezastąpiona przy niektórych potrawach. Lubimy ją do gołąbków po cygańsku, kotletów mielonych i falafel. Jest delikatnie słodka i słona, zawiera odrobinę curry, które w połączeniu z jabłkiem i kapustą daje orzechowy posmak. Przepis znalazłam u Wedelki.
Sałatka Colesław
- pół główki kapusty
- 2 marchewki
- jabłko
- cebula
Sos:
- sól, pieprz
- cukier
- 3 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- szczypta curry
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj składniki sosu. Kapustę i cebulę posiekaj drobno. Jabłka zetrzyj na dużych oczkach, marchew na małych. Wymieszaj warzywa z sosem.
Tagi: cebula, curry, czosnek, jabłka, jogurt, kapusta, majonez, marchewka
[…] Nazwa tak mnie zaintrygowała, że koniecznie musiałam dowiedzieć się co to jest. Od Wedelki dowiedziałam się, że to gołąbki, w których kapusta występuje w postaci poszatkowanej, wymieszanej z farszem. Czyli jak dla mnie “gołąbki dla leniwych lub zabieganych”, czyli dla mnie właśnie Składniki niby te same, ale smak trochę inny, bo te gołąbki panieruje się i smaży jak kotlety. Podaje się je jak gołąbki, z sosem pomidorowym. Ja podałam z ziemniakami pure i sałatką Coleslaw. […]
[…] sałatka Coleslaw […]
Uwielbiam taką 🙂 grzebię sobie właśnie w poszukiwaniu surówki do pieczonej flądry, która już przygotowana ziołami czeka sobie w lodówce w folii. Najprostsze najlepsze – więc chyba właśnie Colesław 🙂
[…] Sposób przygotowania grzybów podaję wg wskazówek mojej Teściowej Na dno garnka nalej oliwę, wrzuć oczyszczone grzyby, posól, dolej wodę do połowy wysokości grzybów. Duś na małym ogniu aż grzyby będą miękkie. Przygotuj beszamel i wymieszaj z posiekanymi grzybami. Pozostaw pod przykryciem, w cieple i od czasu do czasu zamieszaj, aby nie powstał kożuch. Teraz przygotuj krokieciki. Ziemniaki pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. Kilka minut przed końcem gotowania dorzuć różyczki brokułów. Odcedź i osusz, wstrząsając garnkiem nad niewielkim płomieniem. Rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj masło, żółtko i parmezan. Wyłóż na tacę do ostygnięcia. Blat i ręce oprósz mąką i formuj z masy ziemniaczanej wałeczki wielkości 6 x 2 cm. Przygotuj panierkę: w pierwszej misce mąkę z solą i pieprzem, w drugiej roztrzepane jajka (możesz dodać olej arachidowy), w trzeciej bułkę tartą. Krokieciki obtaczaj w mące, strzepuj nadmiar, potem w jajku, strzepuj nadmiar i w bułce, strzepuj nadmiar. We frytownicy, na patelni lub w garnku rozgrzej olej do 180C. Olej jest odpowiednio rozgrzany, gdy wrzucony kawałek chleba zrumieni się w 15 sekund. Smaż krokieciki partiami. Odsączaj na papierowych ręcznikach. Podaj z sosem grzybowym i sałatką Coleslaw. […]
[…] Sałatka Colesław […]