Druga włoska tarta, którą Wam przedstawiam, jest całkiem podobna do pierwszej 🙂 Moim zdaniem smaczniejsza, ale to już kwestia gustu. Zielone szparagi pięknie się prezentują w tarcie i są przepyszne.
Ten wpis bierze udział w akcjach: Afrodyzjaki i Zdrowie na talerzu.
Polecamy wino: do tarty z zielonymi szparagami proponujemy Pinot Noir lub młode i bardzo delikatne Cabernet Sauvignon.
Tarta ze szparagami zielonymi

Tarta włoska z zielonymi szparagami (torta salata con asparagi verdi)
Spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła, najlepiej z zamrażalnika
  • szczypta soli
  • pół lub trochę więcej szkl zimnej wody

Baza:

  • 2 jajka
  • opakowanie 250 g sera ricotta (zamiast części sera można dodać jogurt naturalny lub śmietanę 18%)
  • sól i pieprz

Nadzienie:

  • kilka zielonych szparagów

Spód i bazę wykonaj tak jak w przepisie na Tartę włoską z białymi szparagami i szynką. Odkrój zdrewniałe części szparagów (około 1/3 długości). Pozostałe części pokrój na kilkucentymetrowe kawałki (zielonych szparagów nie trzeba wcześniej gotować) i rozłóż na podpieczonym spodzie. Polej bazą i piecz w temperaturze 180°C przez kolejne 15-20 minut.

http://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_warzywne/tarta-wloska-z-bialymi-szparagami-i-szynka-torta-salata-con-asparagi-e-prosciutto/
Tagi: , , , ,