Zapraszam dziś na kolejną zdrową propozycję. To danie zawiera różnorodne składniki, dużo warzyw, rybę, parmezan oraz jogurt naturalny. Dzięki tej różnorodności jest smaczne i nasyci na dłużej. Fasolka szparagowa doskonale łączy się z łososiem wędzonym i parmezanem. Koperek dodaje wiosennej świeżości. Sos, oparty na gęstym jogurcie naturalnym, zawiera fileciki anchois, musztardę i parmezan, dzięki czemu jest bardzo intensywny w smaku.

Fasolka z łososiem wędzonym otulona płatkami parmezanu i unikalnym sosem jogurtowym

Fasolka z łososiem wędzonym otulona płatkami parmezanu i unikalnym sosem jogurtowym

  • pół opakowania mrożonej fasolki zielonej „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
  • 80 g łososia wędzonego w plastrach
  • 30 g parmezanu
  • gałązka koperku
  • duża garść rukoli
  • pół cytryny
  • pół łyżeczki oliwy

Sos:

  • 6 filecików anchois
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki musztardy
  • 20 g parmezanu
  • szczypta pieprzu świeżo zmielonego

Sos. Do malaksera włóż parmezan pokrojony na mniejsze kawałki i zmiksuj na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na średnich obrotach, aż sos będzie gładki.

Parmezan pokrój obierakiem do warzyw na cienkie płatki. Plastry łososia pokrój w paski. Koperek podziel na małe gałązki. Rukolę umyj i dokładnie osusz. Możesz skropić ją odrobiną oliwy. Cytrynę pokrój w ósemki.

Na patelnię wlej 2 łyżki wody i pół łyżeczki oliwy. Dodaj mrożoną fasolkę i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Na talerzu ułóż  fasolkę, łososia, płatki parmezanu i koperek. Obok ułóż liście rukoli i kawałki cytryny. Sosem polej fasolkę lub podaj go w oddzielnej miseczce.

Fasolka z łososiem wędzonym otulona płatkami parmezanu i unikalnym sosem jogurtowym 1Fasolka z łososiem wędzonym otulona płatkami parmezanu i unikalnym sosem jogurtowym 07Fasolka z łososiem wędzonym otulona płatkami parmezanu i unikalnym sosem jogurtowym 05

Tagi: , , , , , , , , , , ,